Thuja Haag

De Thuja haag wordt over de hele wereld gekweekt, waardoor ze erg populair zijn. Het is mogelijk om overal waar je komt een Thuja haag tegen te komen. De altijd groene bladeren kunnen zelfs de strengste winters overleven. Daarnaast vormen ze geen gevaar voor mensen of dieren.

Thuja

Neem gerust contact met ons op voor kwalitatieve en betaalbare Thuja planten.

Verschillende soorten Thuja

We hebben 3 verschillende soorten Thuja in onze collectie: De Thuja Plicata Atrovirens, De Thuja Occidentalis Smaragd, en de Brabant. 

Thuja Brabant is een goede keuze voor het vormen van een haag of scherm. Deze altijdgroene haag is dik en heeft de vorm van een piramide. De groene bladeren hebben het hele jaar door een frisse uitstraling en zijn op hun felst in de lente als deze opnieuw beginnen te groeien. Het produceert dan ook verse groene bloemen. De plant kan ook van toegevoegde waarde zijn bij het creëren van een gemixte haag. Het groeit goed in volle zon of gedeeltelijke schaduw en in de meeste bodems.

Thuja Occidentalis Smaragd is een smalle, piramidevormige haagboom met een dekkend blad en behoudt het hele jaar zijn kleur. Het groeit goed in vochtige en warme klimaten en tolereert droogte. Het is een van de meest effectieve en populaire bomen om een hoge heg te vormen maar het is ook een goede op zichzelf staande basisplant.

Thuja Plicata Atrovirens is een goede keuze voor een snel groeiende haag. Zijn bladeren hebben een fijne ananasgeur na de regen of wanneer je in het blad knijpt. De diepgroene bladeren vormen een prachtige achtergrond in een landschap maar ze hebben wel wat onderhoud nodig. Ze groeien goed in de zon of gedeeltelijke schaduw en meeste bodems.

Kweken van een Thuja Haag

Thuja planten hebben alles in huis om een prachtige haag te vormen. Hieronder een aantal redenen waarom u voor een Thuja haag zou kunnen kiezen:

 • Thuja groeit goed in alle soorten bodems, of het nu gaat om een leem, kleiachtige of zand bodem. Het tolereert ook droogte.
 • Alle Thuja- soorten groeien snel, wat een voordeel kan zijn voor mensen die proberen een windscherm of haag voor meer privacy te laten groeien. Het is belangrijk om de volwassen grootte van het soort te bepalen voordat u gaat planten om zo voldoende ruimte tussen de planten te creëren wanneer ze volgroeid zijn.
 • De Thuja plant blijft het hele jaar door groen. Dit is een goede schuilplaats voor wilde dieren en zal de aandacht in uw tuin trekken.
 • Behalve dat deze uw landschap een mooie look geeft, zijn Thuja- planten ook vrij goedkoop in vergelijking tot andere struiken.

Wanneer uw keuze op de Thuja plant is gevallen, is de timing van belang. Planten die gegroeid zijn in potten, maken het mogelijk om in elk seizoen geplant te worden. Toch zijn er goede en minder goede tijden om te planten. De zomer is de slechtste tijd om te planten. Als het droog en warm is, moet u veel water geven en zal de wortelgroei minimaal zijn. Het is wel zo dat de planten kunnen groeien in de potten die geleverd worden in de zomer. Als u kijkt naar de beste tijd om te planten, dan is dat zeker in de lente of de herfst. De grond is dan vochtig maar warm. De planten worden dan geleverd met een kluit en groeien goed in de grond.

Hoe plant je een Thuja?

 1. Graaf een sleuf van ongeveer 1.5 keer de grootte van de kluit en ongeveer 3 tot 4 cm hoger. Vul daarna ongeveer 2 cm op met aarde.
 2. Plaats ongeveer 2 cm aan compost in de sleuf en meng deze met de aarde.
 3. Plaats de plant in de sleuf en pas deze zo aan dat deze rechtop staat. Voeg indien nodig meer compost toe om de hoogte aan te passen.
 4. Gebruik de verwijderde grond om de sleuf te vullen voor ongeveer ¾ en vul dan de helft op met compost om de drainage te verbeteren. Vul het laatste gedeelte op met water.
 5. Geef het water wat tijd om in te trekken en zo de bodem te verbeteren. Daarna kan de rest van de sleuf opgevuld worden met compost en aarde.
 6. Voeg een dunne laag mulch toe aan de sleuf en zorg ervoor dat er een ruimte overblijft van ongeveer 2 cm tussen de stam en de mulch om rotting te voorkomen.
 7. Geef de plant in de eerste twee maanden elke week water. Thuja droogt snel uit en heeft water nodig om zich te vestigen. We zullen advies hierover geven als we de plant afleveren.

Handige tips

Voor het creëren van een mooie haag is het aan te bevelen om 2 tot 3 planten per meter te plaatsen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant zijn natuurlijk vorm behoudt.

Om de planten goed te laten groeien, moeten deze geplant worden zodra je deze ontvangt. Anders bestaat er een kans dat ze uitdrogen. Als de planten niet direct worden geplant, moeten ze uit de verpakking worden gehaald en in de schaduw geplaatst worden met voldoende water voor de kluit.

Thuja groeit niet zo goed als deze onder de bomen wordt geplaatst. Daarom is het noodzakelijk om te planten op een plaats waar voldoende zonlicht is. Als deze onder een grote boom worden geplaatst waar druppels vanaf vallen, zal de Thuja plant niet de mooie look krijgen die u verwacht. 

Het is erg makkelijk om deze planten te verzorgen. U hoeft alleen de bladeren bij te knippen. Als u in het hout gaat hakken kan de plant beschadigen waardoor nieuwe takken niet kunnen groeien.

Laat de zak om de kluit zitten zodat deze weg kan rotten in de grond. Indien de plant in een pot is geleverd, moet deze worden verwijderd.

Verzorging & Advies

 • Bepaal de juiste locatie voor de Thuja-boom op basis van zijn behoeften. Kies een gedeeltelijke schaduw of volle zonlocatie waar de plant elke dag meer dan zes uur direct zonlicht kan ontvangen. Verwijder al het onkruid in het gebied voordat u gaat planten.
 • Geef de Thuja-plant regelmatig water om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft. Dit is belangrijk omdat jonge Thuja-bomen moeite hebben om te groeien op een nieuwe locatie. Gebruik een infuus- of slang om ervoor te zorgen dat het vocht de wortels bereikt.
 • Geef de plant drie keer per jaar mest om ervoor te zorgen dat deze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Breng een speciaal samengestelde groene meststof aan. Gebruik een halfsterke verdunningsmeststof tijdens het eerste jaar van de groei. Na deze periode kunt u de kunstmest toedienen volgens de instructies van de fabrikant.
 • Haal de beschadigde, zieke of verkleurde bladeren van de plant af. Snoei deze ook regelmatig om de vorm te behouden.
 • Snoei in de herfst of vroeg in de winter. Vermijd het snoeien in de zomer, omdat de uiteinden van de gesnoeide takken hierdoor bruin kunnen worden.
 • Snijd niet meer dan een kwart van de kroon van de plant per seizoen.
 • Thuja-planten kunnen bagworms aantrekken die bestreden kunnen worden met behulp van een biologisch bestrijdingsmiddel of, in de winter, met de hand kunnen worden verwijderd

Behandelen van veel voorkomende Thuja ziekten

De Thuja plant kan verschillende ziekten ontwikkelen die snel en effectief te verwijderen zijn en ervoor zorgen dat de boom zal overleven. Hieronder een aantal bekende Thuja ziekten en informatie over hoe deze behandeld kunnen worden:

Schimmelziekten - Hieronder vallen wortelrot, kanker, vascular wilt en foliar/shoot. De enige manier om deze aandoening tegen te gaan is om passend gif te gebruiken. Zorg ervoor dat u het bestrijdingsmiddel gebruikt zoals aangegeven.

Sunscald ziekten - Dit probleem kan de verwonding of dood van de Thuja plant veroorzaken. Om dit te voorkomen is het van belang om de bladeren van uw plant in de winter te verpakken.

Uitdroging - Dit is een veelvoorkomende aandoening bij de Thuja. Ondanks dat veel mensen dit in de hand kunnen houden door het geïnfecteerde gebied te snoeien, is het effectiever om yucca extract aan te brengen op de boom.

Blad miner– Dit probleem wordt veroorzaakt door een worm die uiteindelijk een eitjes leggende mot wordt. Als de eitjes worden gelegd, beginnen ze met het eten van de bladeren die hierdoor bruin worden en dood gaan. Spray acephate om deze larve onder controle te houden of gebruik imidacloprid om dit probleem te voorkomen.

Voor- en nadelen van de Thuja

Voordelen

 • Thuja planten groeien meestal natuurlijk in de vorm van een druppel, kegel of cilinder; daarom is snoeien vrijwel onnodig. Als de boom goed is gevestigd, kan deze tientallen jaren blijven leven
 • De Thuja plant groeit erg snel, namelijk tussen de 20 en 40 cm per jaar. Het is belangrijk dat u van tevoren bedenkt hoe groot de Thuja wordt om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten zit als deze volgroeid zijn
 • Ondanks dat Thuja de voorkeur geeft aan een vochtige bodem, groeit deze ook goed in alle andere soorten bodems  
 • De Thuja plant komt in verschillende hoogtes en vormen en kan zelfs groeien tot 18 meter. Sommige hebben een ovale of ronde vorm, waar andere meer de vorm van een kegel hebben. Het is mogelijk om de Thuja te snoeien in de vorm die u wenst
 • Het is een goede keuze voor het aanleggen van een privacy haag
 • Ze zijn relatief goed weerbaar tegen ziekten en plagen

Nadelen

 • Het is zo dat Thuja planten makkelijk groeien in ideale omstandigheden. Toch hebben deze extra water nodig in de zomer, als het erg droog of warm is  
 • De Thuja plant heeft een ongewone textuur waardoor ze soms niet echt lijken in bepaalde landschappen. Weersomstandigheden en leeftijd kunnen de vorm van de plant beïnvloeden  

Conclusie

Thuja planten zijn erg populair en worden vaak gekozen als haagplant. Het zijn de ideale haagplanten omdat ze ziekten, plagen en veel verschillende bodems goed kunnen verdragen.

Wij verkopen betaalbare Thuja planten bij Hedge Plants Heijen. Als u op zoek bent naar een Thuja plant of informatie over deze soort bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen via de email of per telefoon.