Citrusboom (Citroenboom)

Een ontzettend populaire plant is de Citrusboom (Citroenboom). Hij komt overal ter wereld voor. Niet voor niets. De plant heeft een mooi en fleurig uiterlijk en bloeit vanaf de lente tot ver in de zomer. De bloesem ruikt heerlijk en de vruchten – echte vitaminebommetjes – kunt u eten. De Citrusboom kan in warme streken in de volle grond worden gezet. Het is over het algemeen echter aan te raden, om hem in een pot, kuip of bak te zetten, omdat hij vorstgevoelig is.

Citrusboom

De Citrusboom heeft niet veel onderhoud nodig. Bij flinke vorst moet u hem op een beschutte plek neerzetten. Bij vorst kunt u de boom inpakken met vliesdoek of een boomjas. Zet u hem in de winter op een warme plek neer, kunt u het hele jaar door vruchten plukken. Wat u in ieder geval zéker moet doen is de Citroenboom in september of oktober snoeien. Zo houdt u hem mooi in model en is hij weer klaar voor de volgende groei- en bloeiperiode.

Wij verkopen onder andere de volgende soorten Citrusbomen:

Citrus Aurantifolia Lime Verde – een populaire plant die ook bekend staat onder de namen Citrus Aurantifolia of Limoenboom. De limoenen – maat mandarijn – van deze boom zijn lekkerder dan de limoenen die u bij uw supermarkt koopt. Ze hebben veel smaak en zijn zuurder. De bloemen ruiken lekker en uw terras of uw balkon krijgen een tropisch tintje.

Citrus Clementinedeze plant, ook wel Clementineboom genoemd, is een aanwinst op uw terras en uw balkon. Niet alleen vanwege zijn mooie, exotische voorkomen, maar ook door de heerlijk ruikende bloemen en de eetbare vruchten, die sappig en lichtzuur van smaak zijn. Ietsje groter dan een mandarijn en kleiner dan een sinaasappel. De meesten mensen laten de vruchten hangen voor de sier.

Citrus Fortunella Kumquateen mooie exoot die een echte aanwinst is om te hebben staan op uw terras of balkon. De plant heeft nog drie namen: Dwergsinaasappel, Citrus Kumquat of Citrus Fortunella Margarita en geeft prachtig witte bloemen. Daarna volgen langwerpige, sinaasappelachtige vruchten. Deze kunt u in zijn geheel eten. Het is een ware smaaksensatie, doordat de schil zoet is en het vruchtvlees zuur.

Citrus Hystrixmet zijn groengele vruchten en zijn groene, dubbele, glanzende bladeren, is dit een mooie plant met als tweede naam: Kaffirlimoen. De papeda’s, zoals de vruchten heten, bevatten veel vitamine C. Ze smaken zuur, licht bitter en fruitig tegelijk. U kunt ze verwerken net als limoenen. Ook de bladeren zijn eetbaar. Als u ze droogt en daarna stampt kunt u ze gebruiken als kruiden.

Citrus Limondoor de gele vruchten – we noemen ze ook wel citroenen – en zijn mooie uiterlijk is de plant (zijn Latijnse naam is Citrus Limonia) zeer geliefd over de hele wereld. Fijne bijkomstigheid is dat u de citroenen echt kunt eten en ze zijn nog ontzettend gezond ook.

Citrus Mitis Calamondin – ze noemen hem ook wel Calamondinboom, is een kruising tussen de planten Citrus Fortunella Kumquat en Citrus Mandarino (Mandarijnboom). Hij krijgt oranje vruchtjes die iets weg hebben van een mandarijn. Ze zijn eetbaar, maar wel behoorlijk zuur. U kunt de smaak vergelijken met een mix van citroen en sinaasappel.

Citrus Reticulatain alle uithoeken van de wereld vindt u deze boom, die ze ook Citrus Mandarino of Mandarijnboom noemen. Dat is niet zomaar, want hij is mooi en brengt kleur in uw tuin, op uw terras of op uw balkon. De witte bloemen ruiken heerlijk en de mandarijnen kunt u eten maar ze hangen er meer voor de sier.

Citrus Sinensisdeze alom geliefde Sinaasappelboom, zoals hij ook wordt genoemd, geeft na de witte, heerlijk ruikende bloemen in de lente feloranje sinaasappels. Deze kunt u eten, maar let wel op ze zijn een beetje zuur of bitter. Ze zijn er meer voor de sier.

Waar komt de Citrusboom vandaan?

De Citrusbomen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en behoren tot het plantengeslacht Citrus. De bomen worden al ruim 4.000 jaar gekweekt. Hiermee zijn het de oudste geteelde gewassen ter wereld. Europeanen ontdekten de schoonheid van de Citroenbomen pas rond de zestiende eeuw.

Waarom kiezen voor een Citrusboom?

 • De Citrusboom is een mooie plant. Een echte aanwinst voor uw tuin.
 • Zijn bloesem ruikt heerlijk en de vruchten die daarop volgen kunt u eten. Ze zijn zeer gezond.
 • Deze plant geeft uw tuin, uw terras of uw balkon een exotisch tintje. U waant zich weer op vakantie in een ver en warm oord.
 • U hoeft er niet veel naar om te kijken, want het onderhoud en de verzorging zijn minimaal.

Wanneer is de beste tijd om de Citrusboom te planten?

De Citrusboom kunt u altijd planten, alle dagen van het jaar. Dit komt doordat hij in de winter toch niet buiten kan blijven staan en hij door u op een beschutte en verwarmde plek moet worden neergezet.

Hoe plant u een Citrusboom?

In een pot, bak of kuip

 • Zoek een mooi plekje in uw tuin, op uw terras of op uw balkon.
 • Kies een ruime bak, pot of kuip. Zodat de plant en dus ook de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. U kunt deze aan de binnenkant rondom isoleren met noppenfolie. En maak enkele gaten in de bodem van de pot of bak.
 • Strooi een laag mediterrane potgrond op de bodem van de pot, bak of kuip.
 • Verwijder de Citroenboom uit de plastic pot en dompel de wortelkluit in water en zet hem daarna in de aarde.
 • De bovenkant van de kluit moet gelijk zijn aan het grondniveau.
 • Vul aan met de mediterrane potgrond en druk deze aan.
 • Geef de boom de eerste tijd veel water. Zéker bij weinig regen. Zo maken de wortels goed contact met de grond. Zorg er wel voor dat het overtollige water weg kan lopen.

Tips

Zet de Citrusboom bij vrieskou op een lichte, beschutte plek. Die ook een beetje verwarmd moet zijn.
Als u de plant verplaatst, kijk dan uit met wisseling van temperatuur. Laat de plant langzaam wennen aan een warmere of koudere plek.

Plaatsing

 • In de zomer staat de Citrusboom zeer mooi op uw terras of uw balkon. Zet hem ’s winters op een beschutte en verwarmde plek met veel licht.
 • Zet hem daarna niet te vroeg buiten, want hij heeft een hekel aan koude nachten. Plaats hem dus pas buiten vanaf half mei.
 • Plaats hem op uw terras of balkon in de halfschaduw. Hij hoeft niet zo nodig constant in de volle zon te staan. Alhoewel u dat misschien wel zou denken van zo’n tropische plant.
 • Zet de plant in een voedingsrijke, vochtige bodem.
  Het is ook mogelijk om een Citrusboom als kamerplant te gebruiken. Zorg er in dat geval voor dat het overtollige water weg kan door de bodem, maar zet dan wel een schotel of schaal onder de pot.

Advies & Verzorging

Water geven
De Citrusboom is van oudsher gewend dat nat weer afgewisseld wordt met droog weer. De aarde waarin hij staat mag dus niet te vochtig zijn. Steek uw vinger zo’n 5 centimeter in de grond. Is het daar droog, geef dan wat water.
Zorg dat het overtollige water weg kan. Maak gaten in de onderkant van de pot, kuip of bak. Hij vindt het namelijk vreselijk om lang natte voeten te hebben. Dan is er grote kans op rotte wortels.
De plant houdt niet van ijskoud water, geef hem daarom lauw water.

Snoeien
Het is nodig om de Citrusboom te snoeien om hem een beetje netjes te laten groeien en in het gareel te houden. Snoeien na de bloei is aan te raden. Zo rond september/oktober.

Bemesten
Geef de boom in de zomer een flinke portie stikstofrijke en kalkvrije mest. Hij zal u dankbaar zijn.

Bekende aandoeningen bij de Citrusboom

Ongedierte
De Citroenboom kan last hebben van spint, wolluis, dopluis, schildluis en bladluis.                                                                                                                                                                                                                U kunt deze plaagdieren bestrijden met speciale middelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra of bouwmarkt.

Gele bladeren
Het geel worden van de bladeren kan komen door te veel water. Ook kan het komen  door te kalkrijke grond of te veel kalk in het water. We noemen dat ook wel chlorose. Het is dan verstandig om regenwater te gaan gebruiken.

Voor- en nadelen van de Citrusboom

Voordelen

 • De plant is makkelijk in onderhoud.
 • Hij geeft in de lente heerlijk geurende bloemen.
 • Na de bloesem vormt hij lekkere, zeer gezonde vruchten.

Nadelen

 • De plant kan maar weinig vorst verdragen. U kunt hem dus het beste in een pot, bak of kuip zetten.
 • De Citrusboom staat niet graag in te natte grond.
 • U zult de plant in de winter moeten verplaatsen naar een warme, beschutte plek. 
 • Hij kan last hebben van spint, wolluis, dopluis, schildluis of bladluis.

Conclusie

Houdt u van een mooie, exotisch uitziende, bloeiende plant die makkelijk in onderhoud is en die ook nog eens eetbare vruchten levert? Kies dan de Citrusboom of Citroenboom. Bestel meteen deze prachtige plant. Hij gaat u blij maken met zijn uitstraling en mooie bloemenpracht. Heeft u nog vragen? Stel ze dan gerust aan ons. Wij staan u te woord in uw eigen taal.