Mediterrane planten

Zon, zee, strand en mediterrane bomen. U wilt graag het hele jaar herinnerd worden aan vakantie, toch? Die mooie, karakteristieke mediterrane bomen in uw tuin, op uw terras of op uw balkon geven u het hele jaar door een vakantiegevoel of in ieder geval een zomers gevoel. De mediterrane bomen groeien van oorsprong zoals de naam al zegt vooral rondom de Middellandse Zee. Denk aan Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, Griekenland en Marokko. Het kenmerk van deze bomen is de opvallende structuur van de takken. Ze zijn wat dikker en vaak ruwer. Het is ook meestal zo dat ze eetbare vruchten produceren. De bomen zijn dus niet alleen mooi, maar u kunt ook nog genieten van de vruchten.

Tegenwoordig zijn er veel winterharde mediterrane planten en bomen te bestellen. En hoeft u dus niet bang te zijn dat ze geen lang leven beschoren zijn. U kunt met een gerust hart een Vijgenboom, Sinaasappelboom, Waaierpalm of een van de andere planten aanschaffen.Bij ons kunt u naast ontelbare haagplanten ook terecht voor zo’n prachtige mediterrane bomen. Hieronder vindt u de mediterrane bomen en planten die wij op dit moment in ons assortiment hebben. We beschrijven kort wat u kunt verwachten. Wilt u meer weten, dan kunt u klikken op de linkjes.

 • Citrus Limon (Citroenboom)
  Dit is een heel fleurige boom met zijn gele vruchten, de citroenen. Hij wordt niet voor niets de Citroenboom genoemd en is geliefd door die vruchten, maar ook door zijn vrolijke uiterlijk. De citroenen kunt u echt eten. Ze zijn heel gezond. Ze zitten namelijk boordevol vitamine C. De Citroenboom krijgt heerlijk ruikende, witte bloemen in de lente. De plant kan in de zomer goed buiten staan, maar zet de Citrus Limonia wel op een beschutte plek als de winter intreedt. Hij kan niet tegen winterkou.
 • Citrus Reticulata (Mandarijnboom)
  De Citrus Mandarino zoals deze boom ook wel wordt genoemd is een echte eyecatcher. De witte bloemen die in de lente bloeien ruiken heerlijk. De mandarijnen zijn eetbaar, maar dat is niet zo gangbaar als bij de citroenen van de Citrus Limon. De mandarijnen zijn er meer voor de sier. En dat komt helemaal goed, want de boom staat mooi te shinen. De plant kan in de warmere maanden buiten staan, maar zet hem op een beschutte maar lichte plek neer voordat de winterkou begint. Deze boom kan namelijk niet tegen vrieskou.
 • Citrus Sinensis (Sinaasappelboom)
  De feloranje sinaasappels van de Sinaasappelboom zijn een echte blikvanger. De boom is zeer geliefd over de hele wereld. Dat komt niet alleen doordat hij zo mooi is, maar ook door de eetbare vruchten. Alhoewel ze in ons klimaat een beetje zuur zijn. De witte bloemen vallen zeker niet tegen. Die zien er prachtig uit en ruiken ook nog eens heel lekker. Als het koud wordt, zet de Citrus Sinensis dan in een garage of in ieder geval ergens waar hij beschut staat. Hij is niet bestand tegen de vrieskou.
 • Ficus Carica (Vijgenboom)
  De Vijgenboom, de Ficus Carica, heeft grote, groene handvormige bladeren. In het voorjaar verschijnen ook nog eens groene bloemen. Wat een prachtig gezicht. En naast dat hij er mooi uitziet, is er nog iets fijns aan deze boom. De vijgen zijn namelijk eetbaar. Ze zijn heel sappig, erg lekker én ook nog eens gezond. Ze bevatten belangrijke voedingselementen. Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Als hij in een pot staat, verplaats hem dan in de winter naar een garage of schuur, beschut tegen wind en kou.
 • Olea Europaea (Olijfboom)
  De Olijfboom is een karakteristieke boom met een knoestige stam. De boom heeft groengrijze, leerachtige bladeren. Het is echt een aanwinst én eyecatcher voor uw tuin. Er groeien vruchten aan de Olea Europaea, de olijven. Alleen zijn ze in niet-zuidelijke landen meer voor de sier dan voor consumptie. Een mooie bijkomstigheid: de boom is het symbool voor vrede, liefde en trouw. Een perfect cadeau voor uzelf of om iemand anders te geven.
 • Punica Granatum (Granaatappelboom of Granaatappel)
  De Granaatappelboom heeft mooie kleine bladeren. U kunt hem in de volle grond zetten of in een kuip, bak of pot. Zijn bloemen zijn oranje van kleur. Het vruchtvlees van de geelrode granaatappels, de eetbare vruchten, is donkerrood. U vindt de granaatappels zeer zeker lekker. U kunt in de zomer genieten van zijn bloemen en donkeroranjerode, gekreukelde kroonbladen.
 • Trachycarpus Fortunei (Chinese Waaierpalm)
  De Trachycarpus Fortunei, ook wel de Chinese Windmolenpalm genoemd, is de meest verkochte palmboom van het land. De plant valt heel erg op door zijn grote, waaiervormige bladeren en is daardoor een echte eyecatcher. Hij is winterhard.
 • Trachycarpus Wagnerianus (Wagnerpalm)
  Trachycarpus Wagnerianus is het zusje van de Trachycarpus Fortunei. Deze Wagnerpalm heeft compactere en stevigere bladeren en is daardoor niet zo gevoelig voor wind dan zijn zus. Deze palmboom is een mooie plant om te zien en is winterhard. Het is een aanwinst door het exotische uiterlijk en zijn makkelijke karakter. Extra verzorging is dus niet nodig. Deze palm komt oorspronkelijk uit Japan. Tegenwoordig wordt hij in een aantal landen gekweekt.
 • Vitis Vinifera (Wijnstok of Druivenstok)
  De Vitis Vinifera heeft heel sierlijke bladeren. Pergola´s, schuttingen en muren krijgen zo een mooi uiterlijk. De vruchten van deze plant zijn de druiven, die in trossen bij elkaar hangen. De druiven zijn wit en blauw, sommige zijn zelfs dieppaars. Een mooi gezicht. U kunt de druiven eten, maar u kunt er ook wijn van (laten) maken. Wijn uit eigen tuin stelt u zich dat eens voor! Zet de Wijnstok of Druivenstok tegen een warme, zonnige muur. In hete, droge zomers krijgt u een mooie oogst.
 • Wisteria Sinensis (Chinese Blauweregen)
  De Wisteria Sinensis, of Chinese Blauweregen, bloeit in de maanden april, mei en juni. Hij krijgt prachtige paarsblauwe bloemtrossen van wel 30 centimeter lang. Daarnaast ruikt hij ook heel lekker. De plant kan enorm groot en breed worden. Het is daarnaast familie van de vlinderbloem. Aan vlinders dus absoluut geen gebrek in uw tuin. Wat een gezelligheid. Van oorsprong komt de plant uit China. Tegenwoordig vindt u ze in alle uithoeken van de wereld.

In de volle grond zetten?

Al deze mediterrane bomen en planten zijn mooi en opvallend en passen in een tuin met een tropisch tintje. Ze hebben allemaal – heel logisch – verschillende eigenschappen. Sommige kunt u beter in de volle grond zetten. Bij andere maakt het eigenlijk niet uit. Die kunt u in de volle grond zetten, in een pot, in een kuip of in een bak. Wel zult u in die laatste gevallen vaak de plant bij vrieskou op een beschutte plek met veel licht moeten zetten. Kijk wel uit met te hoge temperatuurverschillen. Laat de plant wennen als hij vanuit de kou naar een warmere omgeving gaat. En ook andersom – van warm en beschutting naar buiten – is het aan te raden de plant rustig te laten wennen.

Extra bescherming in de winter

De meeste planten en bomen in de volle grond hebben in de winter ook wat extra bescherming nodig. Denk hierbij aan vliesdoek over de kruin of helemaal inpakken met een boomjas. Voor heel specifieke informatie hierover kunt u het beste bij de afzonderlijke plant zelf kijken of even informeren bij onze klantenservice.

Hoe moet ik een mediterrane boom onderhouden?

Het onderhoud is iets anders dan bij andere bomen. Ze hebben minder water nodig en meer zon. Eigenlijk wel logisch als u bedenkt dat ze natuurlijk normaal gesproken in veel warmere oorden voorkomen. De meeste kunt u het beste niet tegen een schutting zetten, maar juist op een open plek. En zet ze niet op een lager stuk van de tuin neer. Zo krijgen ze waarschijnlijk te veel water en daar kunnen ze niet tegen. En u kunt zich voorstellen dat ze dan dood kunnen gaan.
Ook belangrijk: geef uw boom extra voeding. Koop hiervoor speciale mest voor mediterrane bomen en planten.

Conclusie

Voor het creëren van een echte zuidelijke, tropische of mediterrane sfeer is het plaatsen van een of meer mediterrane planten natuurlijk onontbeerlijk. Wij verkopen prachtexemplaren die stuk voor stuk sterk zijn en mooi voor de dag komen in uw tuin of op uw terras. Ook bij uw bedrijfspand zijn zij een ware eyecatcher. 
Er zijn heel veel mediterrane bomen. De een nog mooier dan de ander. Kiezen kan dan best lastig zijn. Bent u er nog niet uit welke u moet kiezen? Kijkt u dan nog eens rustig rond op onze website. Ook voor haagplanten bent u bij ons aan het juiste adres. Wilt u na het bekijken van de informatie over de planten op onze website nog meer informatie ontvangen of heeft u specifieke vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Weet u wel al welke het moet worden? Bestel de plant dan meteen via onze webshop.