Taxus

De Taxus is een decoratieve groenblijvende haagplant die op grote schaal wordt gekweekt in Europa en Azië. Belangrijke kenmerken van deze plant zijn dat u deze gemakkelijk kunt terugsnoeien en dat ze bestand zijn tegen vorst.

Taxus

Alle delen van de plant, inclusief de takken en bessen, bevatten alkaloïden die zowel voor mensen als voor dieren giftig zijn. De planten zijn erg sterk en hebben een lange levensduur, waardoor deze vele jaren een prachtige haag kunnen vormen. De Taxus is verkrijgbaar met bessen of zonder bessen.

Je kunt verschillende soorten Taxus kopen bij Haagplanten Heijnen voor het creëren van een perfecte haag. We hebben verschillende keuzes in onze eigen tuin die we direct aan onze klanten kunnen leveren. Als u via onze website een bestelling plaatst, zullen wij de planten vers uit de grond halen en bij u bezorgen.

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten Taxus, maar deze hebben allemaal een ding met elkaar gemeen; ze vormen een prachtige haag. Wij hebben deze soorten Taxus in onze collectie:

Taxus baccata – Ook wel bekend als de Engelse Taxus, gewone Taxus of Europese Taxus. De Taxus baccata is de meest populaire soort Taxus. Deze wordt het meeste gekweekt in Europa, maar is ook te vinden in Afrika en Azië. Deze altijd groene plant heeft een klassieke en luxe uitstraling en kan koude winters aan. Ondanks dat de Taxus baccata langzaam groeit, wordt deze plant vaak gebruikt voor het creëren van een mooie haag of als een op zichzelf staande plant. Deze Taxus kan tegen radicale terugsnoei; het is daarom ook makkelijk om deze plant goed te verzorgen. Ook als u teveel snoeit, zal de plant blijven groeien.

Taxus baccata David - Deze langzaam groeiende Taxus heeft dichte, rechtopstaande bladeren, die een compacte kolom vormen. Deze plant kan perfect als alleenstaande plant gebruikt worden. Hij is sterk, tolerant en past zich goed aan, waardoor dit een populaire optie is voor het creëren van een haag, scherm of funderingsplant. De meeste eigenschappen zijn te vergelijken met de Taxus baccata.

Taxus Media Hicksii en Media Hillii - Deze twee langzaam groeiende planten hebben een verschil, de Hicksii is vrouwelijk en Hillii is mannelijk. Dit betekent dat de laatste geen bessen produceert. Verder hebben de planten dezelfde kenmerken. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit als de Europese Taxus maar hebben een paar kleine verschillen. Ze groeien namelijk in een compactere vorm dan de andere soorten, ze blijven groen en ze zijn makkelijk te verzorgen.

Kweken van Taxus

De Taxushaag is over de hele wereld erg populair. Na zoveel jaren gekweekt te zijn in Europa, zijn er veel kenmerken en eigenschappen die deze tot de perfecte haagplant maken en die bijdragen aan zijn populariteit.

Waarom kiezen voor een Taxus haag?

 • Het heeft dichte en groenblijvende bladeren die zorgen voor bescherming van de omliggende planten, geluid onderdrukken en privacy bieden.
 • De plant heeft weinig onderhoud  nodig; U kunt de vorm van uw haag behouden door tweemaal per jaar te snoeien. Als u echter merkt dat de plant uit de juiste vorm gegroeid is, is het mogelijk om deze radicaal terug te snoeien.
 • Deze plant kan een positieve impact hebben op de omgeving vanwege zijn natuurlijke groene aard.
 • Een Taxus haag ziet er op elke hoogte geweldig uit, waardoor de plant in elke tuin past.
 • Ze zijn ook populair bij wilde dieren, de Taxushagen bieden namelijk onderdak aan een aantal vogels. Jays, Robins en Waxwings genieten van de lekkere felrode besjes en Wrens creëren meestal nestjes in de dichte bladeren.
 • In tegenstelling tot de meeste wortelsoorten kunnen Taxuswortelkluiten groeien op elk moment van het jaar, met uitzondering van de warmste maanden.
 • Taxus is een plant met een lange levensduur. Het is zelfs zo dat Taxus planten die honderden jaren geleden werden geplant nog steeds leven. U kunt de meest populaire groep taxusbomen vinden in Painswick, Engeland. Deze bomen werden geplant in de jaren 1700 en staan ​​er nog steeds.
 • Taxusplanten zijn flexibel in hun vorm. U kunt compacte, overzichtelijke schermen creëren maar bijvoorbeeld ook aparte rondingen en vormen maken.
 • Hoewel de Taxus langzaam groeit, zal het een groeipercentage van 20-40 cm per jaar bereiken.

Wanneer is de beste tijd om een Taxushaag te laten groeien?

De beste tijd om een Taxushaag te planten is wanneer het koud is, in de lente of herfst. Het is belangrijk dat de plant niet met extreme droogte of warmte te maken krjgt als deze zichzelf wil vestigen in de bodem.

Hoe plant je een Taxushaag?

 1. Maak de grond ongeveer 6 centimeter dieper los dan de hoogte van de kluit. Hierdoor kunnen wortels makkelijker hun weg in de grond vinden. Plant de Taxus in een gebied met halfschaduw.
 2. Test het pH-niveau van de grond met een thuis testkit. Taxus planten groeien goed in licht alkalische, neutrale of lichtzure grond.
 3. Voeg vier centimeter organische compost, mest, grof zand en bladeren over de plantplaats en gebruik een schop om deze ingrediënten met de grond te mengen. Gebruik hierbij geen veenmos omdat deze water vasthoudt en ervoor zorgt dat de plant zal lijden.
 4. Graaf een sleuf van ongeveer twee keer de grootte en breedte van de Taxuskluit en een beetje dieper dan de kluithoogte. Het is belangrijk om de grond alvast los te maken met een schep.
 5. Haal de plant uit de container en probeer de wortels los te maken aan de zijkanten van de kluit, zodat deze zich gemakkelijk in de grond kunnen verspreiden.
 6. Plaats de plant in de sleuf en zorg ervoor dat de kluit gelijk blijft aan de grond in het gebied. Vul de sleuf met aarde en druk deze voorzichtig aan om de lucht te verwijderen.
 7. Geef de grond rondom de plant water totdat de wortels gelijkmatig vochtig zijn. Herhaal dit een keer per week of wanneer de bovenste drie centimeter droog zijn worden. Zodra de plant volledig is gevestigd, is sproeien niet nodig tot de warme zomermaanden.
 8. Breng een dunne laag mulch rond het worteloppervlak aan, maar zorg er wel voor dat deze niet in aanraking komt met de stengel van de plant.

Tips

Zorg ervoor dat de jonge Taxusplanten voldoende water krijgen. Als deze goed gevestigd zijn in de grond, kunnen ze droge of extreme weersomstandigheden beter tolereren. Taxus planten groeien goed in een kleibodem als deze goed gedraineerd is. Voorzie de plant in de lente van compost.

Plaatsing

De Taxus haag kan heel mooi worden als de planten goed geplaatst zijn. Afhankelijk van de grootte, is het nodig om er 2 tot 3 per meter in een rij te planten. Gebruik een lijntje om ervoor te zorgen dat deze recht geplant worden.

Wees er zeker van dat de wortels goed gespreid zijn en controleer de plaatsing tussen de planten nogmaals voordat u de aarde teruggooit over de wortels.

Advies & Verzorging

 • Het is belangrijk dat u de juiste Taxus-plant voor uw locatie selecteert. Dit om te voorkomen dat u het terug moet snoeien als deze overgroeid is
 • Vermijd snoeien onder de groene naalden
 • Verwijder op elk moment kapotte, zieke of dode takken
 • Snoei de plant in de vroege zomer om de struik in de juiste lengte te houden en te vormen
 • Ondanks dat Taxusplanten ziektevrij en insectenvrij zijn, kunnen de naalden geel worden op winderige locaties

Behandelen van bekende Taxus aandoeningen

Natte bodems - Het is bekend dat Taxus niet kan overleven in natte bodems. Zelfs een korte periode van natte grond kan ervoor zorgen dat de plant sterft

Honingzwam - Deze ziekte kan gestreste maar ook gezonde planten aanvallen. De vruchtlichamen van de schimmel die de ziekte veroorzaken, zijn honingkleurige paddenstoelen die rond de basis van de planten groeien. Het is aan te raden om de paddenstoel te ontwortelen en de dode bomen met hun wortels verwijderen

Dode lage takken – De lagere takken kunnen doodgaan als de plant niet juist wordt gesnoeid. Dit kan zorgen voor dode of dunne takken. Om ervoor te zorgen dat de onderkant voldoende licht ontvangt dient u de bovenkant smaller te snoeien

Voordelen

 • De dichte, altijd groene bladeren maken deze plant tot een prachtige haag en geeft u de gewenste privacy  
 • Deze plant is laag in onderhoud en hoeft slechts twee keer per jaar gesnoeid te worden. Een overgroeide Taxushaag kan ook tegen radicale snoei
 • Kan overleven in de meeste bodems, zolang deze maar goed gedraineerd zijn   
 • Kunnen op elke hoogte gehouden worden en zullen er altijd goed uitzien
 • Ze bieden onderdak en voedsel voor sommige vogels zoals: Jays, Waxwings, en Robins
 • Een Taxushaag kan vele jaren blijven leven. Dit is de ideale plant voor mensen die op zoek zijn naar een lange termijn oplossing
 • Ze zijn flexibel te vormen. Je kunt deze in elke gewenste vorm snoeien
 • Ze kunnen goed tegen koude winters

Nadelen

 • Zeer giftig voor mens en dier
 • Gevoeliger voor schade bij 8 tot 10 meter sneeuw
 • Niet de beste keuze voor schaduwplekken
 • Heeft tijd nodig om te groeien

Conclusie

De Taxus is een van de beste planten voor het creëren van een haag. Ze kunnen vele jaren meegaan, zolang deze goed gedraineerd zijn en ze hebben weinig onderhoud nodig. Alhoewel de meeste delen van de plant giftig zijn voor mensen en dieren, zijn hun felrode besjes voeding voor vogels.

Als u op zoek bent naar kwalitatieve en betaalbare Taxusplanten, inclusief de Ierse Taxus boom, neem dan gerust contact met ons op.