Citrus Sinensis (Sinaasappelboom)
Wat een prachtig gezicht, die feloranje vruchten, sinaasappels dus, in de Citrus Sinensis. Deze boom noemen we – hoe kan het ook anders – de Sinaasappelboom. U komt deze bomen overal op de aardbol tegen. Het is een zeer geliefde plant. Niet alleen door de opvallende oranje vruchten, maar zeker ook doordat de vruchten eetbaar zijn. Alhoewel ze in ons klimaat wel wat zuur of bitter van smaak zijn.
- Klanten beoordelen ons met 9/10
- Gratis aanplant- en verzorgingsadvies
- Kies zelf uw leverweek
- Kies zelf uw leverweek
- Klanten beoordelen ons met 9/10
- Gratis aanplant- en verzorgingsadvies
- Gratis aanplant- en verzorgingsadvies
- Kies zelf uw leverweek
- Klanten beoordelen ons met 9/10
Citrus Sinensis (Sinaasappelboom)
De boom heeft kronkelende takken met verraderlijke dorens. Alle dagen van het jaar is de Sinaasappelboom groen. De Citrus Sinensis bestuift zichzelf. Dus meer dan een boom aanschaffen is niet nodig. De vruchten komen er hoe dan ook wel. Uw reukorgaan wordt ook op een fijne manier geprikkeld. Dat komt door de witte bloemen die lekker ruiken. Ze verschijnen in de lente; zo eind mei/begin juni. Na de bloesem komen de sinaasappels. In de zomermaanden kan de plant goed buiten staan, maar wordt het echt koud, haal dan de Citrus Sinensis naar binnen. De vrieskou daar is hij niet tegen bestand namelijk.
Kweken van de Citrus Sinensis
De Sinaasappelboom wordt gekweekt in de landen rond de Middellandse Zee. Bijvoorbeeld in Griekenland, Italië en Spanje.
Waarom kiezen voor de Citrus Sinensis?
- De Sinaasappelboom is een mooie plant.
- Met zijn exotische uitstraling, waant u zich weer op vakantie in verre oorden.
- De bloemen die de plant aanmaakt zijn mooi en ruiken lekker.
- De sinaasappels kunt u eten en zijn heel gezond.
Wanneer moet u de Sinaasappelboom planten?
De Citrus Sinensis kunt het beste in een pot, kuip of plantenbak zetten. Daardoor kunt u hem eigenlijk het hele jaar door planten. Wel moet u er rekening mee houden dat de plant echt niet tegen vrieskou kan. Als u de Sinaasappelboom dus vlak voor de winter of in de winter koopt dan zult u hem meteen binnen moeten neerzetten of op zijn minst op een beschutte plek met veel zonlicht waar het altijd boven nul blijft.
Hoe kunt u de Citrus Sinensis het beste planten?
De Sinaasappelboom kan zeker in uw tuin in de volle grond gezet worden. Maar het is handiger om hem in pot te zetten. Zeker omdat de plant niet tegen vrieskou kan. Waarom? Nou, als u de Citrus Sinensis voor de wintermaanden op een beschutte en lichte plek moet zetten dan kunt u hem in een pot natuurlijk veel makkelijker verplaatsen.
De Sinaasappelboom doet het goed in een (terracotta) pot of bak. Deze moet ongeveer 20 procent groter zijn dan de plastic bak waarin de plant zat. Haal de kluit uit de pot. De pot of bak vult u met een flinke laag hydrokorrels en speciale mediterrane aarde. Die aarde zit boordevol kalk, ijzer en andere voedingsstoffen, die u helaas hier niet tegenkomt in de bodem. De samenstelling van de mediterrane aarde regelt ook de waterhuishouding. Doordat de boom in een pot zit, vermengt de aarde zich niet met de grond in uw tuin. Zorg er wel voor dat het water wat te veel is voor de plant, weg kan lopen. Maak dus gaten in de bodem van de pot. Als het water in de pot blijft staan, krijgt de plant geheid rottende wortels.
Tips
De Sinaasappelboom heeft het hele jaar door veel zonlicht nodig.
Wanneer kan de Citrus Sinensis buiten staan? Van half/eind april tot oktober/november. Zet u de plant vanaf oktober/november tot half/eind april op een beschutte plek neer, waar wel veel zonlicht is.
Het is heel belangrijk om te zorgen voor niet te groot verschil in temperatuur, als de plant van binnen naar buiten wordt gebracht en andersom. De plant moet rustig kunnen wennen aan een koudere dan wel warmere omgeving.
Plaatsing
Buiten is de ideale plek voor de Citrus Sinensis, maar u kunt hem ook eventueel binnen neerzetten. Dan is wel ons advies om een schotel te zetten onder de pot, kuip of bak. Het overtollige water moet een weg naar buiten zien te vinden.
Advies & Verzorging
Water
De Sinaasappelboom kan niet tegen te natte grond. U moet de Citrus Sinensis pas bewateren als de bovenkant van de aarde droog is. Geef hem van april tot oktober minimaal twee tot drie keer per week veel water. In de winter zo nu en dan een beetje, zo zorgt u ervoor dat de grond niet helemaal uitdroogt.
Mest
De sinaasappels kosten de Sinaasappelboom veel energie. Geef daarom wat extra voeding in het groeiseizoen van ongeveer maart tot september. U kunt hiervoor speciale mest voor citrusplanten kopen.
In de winter – als de boom in rust is – geef dan geen voeding.
Snoeien
Snoei de Citrus Sinensis bij voorkeur in de lente vlak voordat er nieuwe scheuten verschijnen. In het groeiseizoen kan de plant dan al zijn energie gebruiken voor de overgebleven takken.
Behandelen van bekende aandoeningen
Als de bladeren verkleuren krijgt de boom hoogstwaarschijnlijk te veel water. Ga dan minder bewateren. En zorg ervoor dat de plant het water dat hij niet nodig heeft kwijt kan door de bodem. Maak hier een of meer gaten in.
Spint, dopluis, schildluis, wolluis of bladluis komt bij veel planten in pot voor. Het kan dus ook bij de Sinaasappelboom gebeuren. De meeste aandoeningen zijn goed te behandelen.U kunt deze plaagdieren bestrijden met middelen die verkrijgbaar zijn bij tuincentra of bouwmarkt.
Voor- en nadelen van de Sinaasappelboom
Voordelen
- De boom heeft een mooi, tropisch en vrolijk voorkomen.
- De Citrus Sinensis geeft gezonde vruchten.
- In het voorjaar heeft hij mooie en heerlijk geurende bloemen.
Nadelen
- De plant kan niet tegen vrieskou. U moet hem in de koude maanden op een beschutte, vorstvrije plek zetten met veel zonlicht. Het is hierbij belangrijk dat u rekening houdt met te grote verschillen in temperatuur in het naar binnen en naar buiten verplaatsen.
Conclusie
Als u een fleurige, opvallende boom zoekt voor in uw tuin, op uw terras of op uw balkon, dan is de Citrus Sinensis de oplossing. Een mooie Sinaasappelboom krijgt altijd goedkeurende blikken.
Twijfel niet en bestel meteen een Citrus Sinensis. Of heeft u nog vragen? Of wilt u nog meer informatie over deze plant? Neem dan contact op met onze klantenservice.