Hedera (klimop)

De Hedera kent u vast wel. Als klimop. Bij uw buren tegen de gevel en bij kennissen is de muur van de garage helemaal bedekt met Hedera. Maar kent u hem ook als haagplant? Want als haag is hij ook heel geschikt. Het is sowieso een heel sterke plant, waar u weinig omkijken naar heeft. Afgezien van het snoeien.

Hedera (klimop)

De klimop is winterhard en wintergroen. En hij zit goed in de bladeren. Hij zorgt daardoor voor heel veel privacy. En in de winter heeft u in ieder geval een mooie, groene haag, terwijl de rest van de tuin misschien een beetje kaal en daardoor ongezellig oogt. Heeft u een grote tuin of een heel kleine, deze klimop plant past echt overal. Niet alleen vanwege zijn uitstraling, maar ook door zijn smalle groeivorm. Echt een ideale haagplant.

Soorten klimop

Er zijn twee soorten Hedera:

Hedera Helix – wordt ook wel de kleinbladige klimop genoemd. Daarbij is het blad ook iets fijner. En  oogt hij wat sierlijker. De blaadjes zijn iets donkerder van kleur. De Hedera Helix houdt zijn blaadjes gewoon vast in de winter. En ziekten? Die gaan meestal aan zijn deur voorbij.

Hedera Hibernica – de Ierse klimop heeft een lichter blad dan zijn broertje of zusje. Hij kan tijdens strenge winters hier en daar een blad verliezen; maar gelukkig springen in de lente weer nieuwe blaadjes uit. Deze Hedera is iets bevattelijker voor ziekten en plagen.

Een makkelijke plant. Dat kunt u van deze Hedera klimop zeker wel zeggen. Hij is niet eenkennig als het gaat om de grondsoort waar hij geplant wordt. Hij staat namelijk net zo graag in de volle zon, in halfschaduw of schaduw. Dat maakt voor hem echt geen verschil. Het is dus een perfecte haagplant voor in uw tuin.

Waarom kiezen voor een klimop plant?

 • De Hedera is winterhard.
 • De plant is wintergroen.
 • U kunt hem in iedere grondsoort planten.
 • Zet hem neer waar u wilt: in de zon, in de schaduw of halfschaduw.
 • De klimop haag zorgt voor veel privacy. Richting buren maar ook richting voorbijgangers.
 • U kunt de haagplant goed snoeien. Zelfs heel rigoureus; toch komt hij altijd weer op.
 • Hij is heel sterk en daardoor niet heel bevattelijk voor ziekten.
 • De plant heeft een smalle groeivorm, zeker fijn dus voor in kleine tuinen.

Wanneer is de beste tijd om een Hedera klimop te planten?

De Hedera mag u het hele jaar door aanplanten. De beste tijd is van maart tot begin oktober. In deze periode is de grond warm en kunnen de wortels nieuwe groei ontwikkelen. Hou er rekening mee dat de plant niet altijd even snel groeit. In de lente groeit de klimopplant het snelst en in de herfst stopt de groei. Als u snel resultaat wilt hebben, is het verstandig de planten vóór de lente in de grond te zetten. Dan kan de Hedera de hele lente en zomer groeien.

Hoe plant u een klimop Hedera?

 1. Heel logisch misschien, maar zorg dat de grond waar u de haag wilt planten onkruidvrij is.
 2. Graaf een rechte sleuf ongeveer 1,5 keer zo diep en breed als de kluiten van de Hedera. Tip: span een touw voordat u gaat graven. Hierdoor krijgt u een mooie, rechte haag.
 3. Strooi wat koemestkorrels in de sleuf. De Hedera groeit wel in iedere grond, maar een beetje hulp is nooit weg.
 4. Meng de korrels met een beetje zand. De wortels vinden het namelijk niet zo prettig als ze direct in contact komen met de mestkorrels.
 5. Leg de Hedera planten langs de sleuf waar u ze wilt planten. Bent u tevreden over de verdeling? Zet dan de haagplanten in de sleuf. Mooi recht.
 6. Vul de sleuf met aarde. Druk deze goed aan.
 7. Geef de planten ruim water. Blijf dit de komende tijd doen, zodat ze goed aanslaan.

Tips

Zorg voor genoeg water, maar ook niet te veel. De klimop Hedera houdt niet van natte voeten.

Als de haagplant eenmaal flink groeit, baant hij zichzelf een weg tegen bijvoorbeeld een hekwerk of gaaswand. Maar in het begin heeft hij zeker ondersteuning van u nodig. Vlecht de scheuten in de hoogte en breedte met de hand door het hekwerk of de gaaswand. Komen er nieuwe scheuten dient u ook deze weer te vlechten. Dat kost wel even wat tijd, maar u helpt de plant hier enorm mee. En uiteindelijk u zelf ook, want alleen dan wordt de haag een mooie, volle haag. Is hij goed op weg geholpen, kan het grote genieten beginnen.

Plaatsing

Alleen als het vriest, kunt u geen klimop aanplanten. De rest van het jaar wel. De plant gedijt overal, in de zon, in de schaduw of halfschaduw. U kunt als plantafstand 4 of 5 klimop planten per strekkende meter aanhouden.

Advies & Verzorging

 • Geef genoeg water, maar niet te veel. Natte voeten is geen pretje.
 • Vlecht de planten en de nieuwe scheuten met de hand door het hekwerk of de gaaswand.
 • De klimopplant groeit zoals gezegd heel snel. U moet hem dus twee keer per jaar snoeien om hem een beetje in toom te houden.
 • Snoei het liefst in de periode van maart tot half november.
 • En snoei alstublieft niet in de felle zon, maar met bewolkt of zelfs regenachtig weer. Dan voorkomt u schade aan de randen van de bladeren.
 • U kunt met een elektrische heggenschaar natuurlijk snel veel meters maken, maar het mooiste resultaat krijgt u toch echt als u de planten handmatig snoeit met een heggenschaar of speciale snoeischaar.
 • Als de haag volgroeid is, dan blijft u de haag in model snoeien. Dit is ook goed tegen het verhouten. Maar ook zeker om geen schade te berokkenen aan uw huis of andere planten. De klimop woekert nogal graag. Met geregeld snoeien kunt u dit goed onder controle houden.

Behandelen van bekende aandoeningen van de Hedera (klimop)

Zoals we al schreven is de klimop een heel sterke plant. Alleen als het hard vriest kan dit een probleem veroorzaken.

Vorstschade – heeft het een keer flink gevroren dan kan het zijn dat de klimop bruine bladeren vertoont. Het komt goed, maar heb geduld. Laat de planten eerst uitlopen. In april of begin mei komen er nieuwe scheuten of groeiknoppen op de takken. Op dat moment kunt u de beschadigde takken terugsnoeien. Hierna zal het herstel inzetten. Het duurt soms even, maar een Hedera komt er altijd weer bovenop.

Voor- en nadelen van de klimop

Voordelen

 • De plant is wintergroen.
 • De Hedera klimop is winterhard.
 • Hij is heel makkelijk; u kunt hem overal planten.
 • De klimop haag is snel hoog en dicht en zorgt dan fijn voor privacy.
 • De haagplant laat zich goed snoeien.
 • Hij is heel sterk en daardoor niet bevattelijk voor ziekten.
 • De plant heeft een smalle groeivorm.
 • U kunt hem het hele jaar door snoeien.

Nadelen

 • Hij kan andere planten overwoekeren.
 • De plant laat sporen achter op uw huis, garage of schutting.

Conclusie

Zoekt u een makkelijke, groenblijvende haagplant die u snel veel privacy verschaft? Dan is de Hedera de perfecte plant voor u.

Als u nog vragen heeft, neem dan contact met ons op.