lex Crenata (Japanse hulst)

Bent u op zoek naar een winterharde, groenblijvende haagplant die ook nog eens bestand is tegen de buxusmot en buxusrups? Dan is de Ilex Crenata, oftewel de Japanse hulst, uitermate geschikt. Een mooie strakke haag als afscheiding of een haag voor de sier midden in uw tuin? Het is allebei mogelijk.

Ilex Crenata (Japanse hulst)

Deze Japanse hulst is zeer populair. Dat is niet voor niets. Het fijne van deze haagplant is dat u er ook in de winter van kunt genieten. De haag is nooit dor, maar altijd fris groen. En het is een mooi alternatief voor de buxus, die vaak ten prooi valt aan de buxusmot. Bij de Ilex Crenata hoeft u daar niet bang voor te zijn. Alhoewel crenata gekarteld betekent in het Latijn, hebben de blaadjes juist ovale, gladde blaadjes, die ook nog eens erg lijken op die van de buxus. In mei en juni bloeit deze plant. Er verschijnen dan mooie, witte bloemetjes. In het najaar komen er zwarte besjes in. U moet goed kijken, want ze vallen bijna niet op. U zult zien dat vlinders en bijen graag komen voor de bloemetjes; iets later in het jaar azen vogels op de besjes.

Soorten

Zoals bij vele planten, zijn er van de Japanse hulst verschillende soorten. Ze lijken best veel op elkaar, maar ze zijn toch verschillend. Denk aan kleur en hoe ze groeien. Kies die haag die bij uw tuin en huis past.

Ilex Crenata Dark Green is een smalle, groenblijvende, dicht vertakte heester. De ovale blaadjes beginnen fris groen en worden langzaam donkergroen. In de lente komen er witte bloemetjes en later onopvallende zwarte besjes die veel vogels naar uw tuin lokken.

Ilex Crenata Convexa kunt u het beste planten als u een lagere haag wilt. U krijgt een mooie, klassieke, compacte haag door de dichte vertakkingsvorm. De Convexa is een van de beste buxusvervangers.

Ilex Crenata Green Hedge heeft takken die recht omhoog staan. De bladeren zijn klein en glanzend. U kunt van deze plant een haag maken van maximaal 2 meter hoog.

Ilex Crenata Blondie onderscheidt zich door zijn mooie, goudgele gloed. Deze Japanse hulst geeft uw tuin net dat beetje extra uitstraling.

Ilex Crenata Caroline Upright heeft van nature een smalle, compacte opgaande vorm. Deze haagplant lokt bijen en vlinders.

Ilex Maximowicziana Kanehirae groeit vrij snel en levert dus in een rap tempo een dichte haag op. Verder is de haagplant bestand tegen temperaturen ver onder nul en blijft hij mooi groen in de winter.

Deze haagplant komt oorspronkelijk uit Japan en Korea. Maar is lang geleden ook al in heel wat andere werelddelen gezien. Zo ook in Europa. De Japanse hulst is hier een graag geziene ‘gast’, doordat hij  zeer geschikt is als haagplant.

Waarom kiezen voor een haag van Japanse hulst?

 • We schreven het al eerder: de Japanse hulst is winterhard en blijft ook in de winter mooi groen.
 • Het is een goed alternatief voor de buxus, die kwetsbaar is vanwege de buxusmot.
 • De haag is voor allerlei doeleinden te gebruiken: als afrastering tussen uw tuin en die van de buren bijvoorbeeld, maar ook midden in uw tuin als sierhaag.
 • U kunt de haag laag houden of ongeveer 3,5 meter hoog. En natuurlijk alle hoogtes er tussenin.
 • Houdt u van strak? Dan is deze haag zeer fijn. Hij is goed te snoeien. Wilt u graag een bepaalde vorm erin terugzien? Ook dat is mogelijk.
 • De Ilex Crenata is heel makkelijk in onderhoud.

Wanneer is de beste tijd om de haag te planten?

De haag kunt u het beste planten tussen september en mei. Maar let op: nooit als het vriest.

Hoe plant u een Japanse hulst haag?

 1. Zorg dat u al het onkruid heeft verwijderd rondom de haag. De Japanse hulst heeft het vocht en de voedingsstoffen uit de grond zelf heel hard nodig.
 2. Graaf een sleuf, die niet te diep is. En liefst een die mooi recht is. Tip: span een touw tussen twee stokjes voordat u gaat graven. Dat helpt.
 3. Gooi in de sleuf wat potgrond voor een goede start. Zo heeft de haag dadelijk net iets meer mineralen en voedingsstoffen.
 4. Gooi op de potgrond een beetje van de uitgegraven aarde terug. Zo staan de wortels op losse, goed doorlatende grond, wat ze heel prettig vinden.
 5. Zet of leg de Ilex Crenata eerst langs de sleuf, daar waar u hem wilt planten.
 6. Bent u tevreden over de verdeling? Dan kunt u de haagplanten plaatsen. Zorg ervoor dat u de planten rechtop neerzet en precies in het midden van de sleuf. Dit is echt belangrijk. Anders groeit uw haag scheef.
 7. Vul de sleuf dan aan met aarde. Druk deze goed aan.
 8. Geef de planten daarna voldoende water. En blijf dit volhouden tot dat de haag is aangeslagen.

Tips

Plant de haag in de zon of halfschaduw. De Ilex Crenata staat het liefst in licht vochtige grond. Geef in droge, warme periodes twee keer per week goed water. Zorg wel voor een niet te natte bodem anders kunnen de wortels gaan rotten. Kalkrijke grond daar gruwelt de plant van.

Plaatsing

De Japanse hulst kan tot wel 3,5 meter hoog worden. Het is dus belangrijk dat de afzonderlijke planten genoeg ruimte hebben om te groeien. Per strekkende meter heeft u tussen de drie tot vijf planten nodig, afhankelijk van het formaat plant.

Advies & Verzorging

 • Geef de haag voldoende water, maar zorg wel dat hij in niet al te natte grond staat.
 • Bemest de Japanse hulst haag ieder voorjaar. Gebruik hiervoor een milieuvriendelijke organische meststof. De voedingsstoffen van deze meststof worden langzaam vrijgegeven aan de wortels. Hierdoor krijgt de haagplant nooit te veel in een keer. De organische meststof heeft onze voorkeur boven de chemische meststof. Bij deze laatste krijgen de wortels in eens alle voedingsstoffen die ze niet allemaal tegelijk kunnen opnemen. Met als gevolg dat er veel verloren gaat bij een regenbui bijvoorbeeld.
 • Snoei de Ilex Crenata minimaal tweemaal per jaar tussen de maanden mei en september met een scherpe, schone snoeischaar. Doe dit bij bewolkt weer. Waarom niet als het zonnig is? Dan kan het blad verbranden.

Behandelen van bekende aandoeningen

De Japanse hulst is een sterke haagplant. Hij staat bekend om zijn enorm goede gezondheid. Van (schimmel)ziekten en ongedierte heeft hij niet of nauwelijks last.

Voor- en nadelen van de Ilex Crenata

Voordelen

 • De Japanse hulst haag blijft mooi groen in de winter.
 • De plant is winterhard. Wel zo makkelijk.
 • Hij laat zich goed snoeien.
 • Hij geeft u veel privacy, door de compacte groeivorm en dichte vertakking.
 • De Japanse hulst is een goed alternatief voor de buxus.
 • De haag leeft lang. U heeft er dus heel wat jaren veel plezier van.
 • Een hoge haag tot wel 3,5 meter of een kleine, sierlijke haag en alles er tussenin is mogelijk.

Nadelen

 • De plant groeit iets sneller dan de buxus. U zult dus vaker moeten snoeien.
 • Geef de haag niet te weinig, maar zeker niet te veel water.
 • Zorg ervoor dat u de Ilex Crenata niet neerzet in kalkrijke grond. Hij houdt juist van zure grond.
 • De besjes zijn giftig. Let dus op met kleine kinderen en huisdieren.

Conclusie

De Ilex Crenata is een ideale haagplant als u van mooie, strakke hagen houdt die weinig onderhoud vergen. Ook in de winter kunt u van deze haag genieten, hij blijft namelijk 365 dagen groen. Wist u trouwens dat de Ilex Crenata een perfecte vervanger is van de buxus? Hij lijkt er niet alleen op, maar deze plant is wel een stuk sterker en de buxusmot en buxusrups slaan deze haag over. Ideaal dus.

Bent u op zoek naar een mooie haagplant waarvan u lang kunt genieten? Bestel deze dan meteen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Haagplanten Heijnen.