Hulst - Ilex Meserveae

De Ilex, ook wel bekend als Hulst, heeft een glimmende, donkergroene bladdekking en produceert rode besjes. De plant geeft uw tuin een prachtige uitstraling en houdt indringers op afstand vanwege zijn stekelige bladeren.

Ilex

Alle Ilex plantsoorten bereiken een groei van 10-20 cm per jaar, wat vrij langzaam is. Gelukkig maakt deze het goed met zijn kleurrijke bladeren en interessante seizoensgebonden kenmerken.

Een belangrijk punt om in gedachte te houden is dat de vrouwelijke Hulst planten een mannelijke bestuiver nodig hebben om de rode besjes te produceren.

Een Ilex haag kweken

Een Ilex is gemakkelijk te herkennen aan de stekelige, glanzend groene bladeren. De seizoensgebonden eigenschap van de plant begint in de lente wanneer kleine bloemen worden geproduceerd en gedurende de hele zomer blijven. De rode bessen verschijnen in de herfst en blijven de hele winter op de takken.

Waarom zou u kiezen voor een Hulsthaag

De Ilex heeft veel verschillende eigenschappen die u terug wilt zien in uw haag. Hier zijn een aantal voordelen van het kweken van een Hulsthaag:

 • De plant heeft een dichte, altijdgroene dekking die ervoor zorgt dat dit een prachtig canvas is voor andere planten en zorgt voor bescherming.
 • Als een nationale, altijdgroene plant, kan de Ilex een positieve impact hebben op het milieu en draagt het bij aan de lokale biodiversiteit.
 • Het staat ook bekend als een lang levende plant. Als deze onder de juiste omstandigheden wordt geplant, kan deze meer dan 40 jaar leven.
 • De plant is erg flexibel als we kijken naar vormen. Hij kan worden gebruikt om een recht display te creëren of juist speelse rondingen en vormen aannemen.
 • Ondanks dat het een langzaam groeiende plant is, vormt deze een prachtige haag.
 • Hij voedt de grond, daarom zijn er vooraf geen bodembedekkers nodig.
 • Ze worden al jaren gebruikt als symbool tijdens Kerst en dragen het gezegde bij zich dat ze geluk zullen brengen.
 • Het is een onderhoudsarme plant, en u kunt ervoor zorgen dat uw haag in topvorm blijft door slechts eens per jaar te snoeien. Als u deze als alleenstaande plant kweekt, hoeft u helemaal niet te snoeien.

Waar te planten

De Hulst waardeert de volle zon of halfschaduw. De plant doet het goed in vochtige, goed gedraineerde bodems maar houdt niet van een drassige bodem. Deze plant is kieskeurig als het gaat om de kwaliteit van de grond en moet dus ook in een rijke grond geplant worden voor optimale groei.

Het is wel zo dat u de Ilex beter niet in een alkalische grond kunt plaatsen om zo chlorose te voorkomen. Het voordeel is dat deze enigszins tolerant is voor stedelijke vervuiling. In blootgestelde locaties of koude microklimaten is het belangrijk om een dikke laag mulch aan te brengen om de hoeveelheid waterverdamping uit de bodem te verminderen

Hoe te planten

Het planten van de Ilex is vrij simpel en voor de hand liggend. Volg deze simpele stappen:

 1. Kies voor een geschikte plantlocatie voor uw Ilex.
 2. Bewerk de grond rondom het gebied waar u de Ilex wilt planten met rijke compost en ga hierbij tot een diepte van 20 cm. De compost zal de afvoer verbeteren en voedingsstoffen leveren die de planten nodig hebben om te overleven.
 3. Graaf een sleuf van tweemaal de breedte en dezelfde hoogte als de kluit en zorg ervoor dat de zijkanten van de sleuf helemaal recht zijn.
 4. Plaats de planten in de sleuf en spreid deze 33 cm uit elkaar voor kleine varianten, zoals Japanse hollies en 50 cm uit elkaar voor grotere soorten.
 5. Vul de sleuf op met de oorspronkelijke aarde en druk dit goed aan met uw handen of voeten zodat deze stevig maar toch luchtig blijft. 
 6. Geef de planten voldoende water direct na het planten en geef de planten drie keer per week voor twintig minuten water.
 7. Breng een 5-6 cm laag mulch aan rond de Ilex-haag. De mulch zal een belangrijke rol spelen bij het reguleren van bodemvocht en temperatuur.

Tips

Het is mogelijk om de Hulst planten op ieder moment in het jaar te planten. De bomen die in de herfst en winter geplaatst worden zullen een stuk makkelijker in onderhoud zijn dan diegene die in de lente en zomer worden geplaatst omdat ze voldoende tijd hebben om zich te vestigen totdat de koudere maanden zullen starten.

De Hulst planten zouden dezelfde diepte moeten hebben als in zijn kluit. Plant u deze te diep, kan er wortel rot ontstaan.

Droogte stress is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij haagplanten. U wilt er dus zeker van zijn dat u de Hulstplanten voldoende water geeft totdat deze volledig zijn gevestigd.

Wees er zeker van dat u de aarde losmaakt voordat u gaat planten om ervoor te zorgen dat het wortelsysteem zich goed kan nestelen.

Plaatsing

Hulstplanten kunnen groeien tussen de hoogte van 1 tot 4 meter. Om een dikke, compacte haag te vormen is het belangrijk om de afstand tussen de planten tussen de 2 tot 3 planten per meter te houden. Het is ook belangrijk om een mannelijke Hulst voor drie vrouwelijke te planten voor de bestuiving.

Verzorging & Advies

 • Water

Voldoende water geven is noodzakelijk voor de Hulstplanten in hun vroege groeifasen. Als ze eenmaal zijn gevestigd, kunnen ze worden teruggesnoeid. U hoeft niet te veel water te geven in de winter. Het aanvullen van water is alleen van belang tijdens droge periodes en wanneer de herfst nadert voordat de grond bevriest. Zoals we al zeiden, houden Hulstplanten niet van een drassige grond; Zorg er daarom voor dat u een plantlocatie kiest die het water niet vasthoudt.

 • Mulch

Zorg ervoor dat u een laagje mulch aanbrengt in de winter. Spreid ongeveer 20cm organische mulch uit rond de planten. U kunt droge bladeren gebruiken, of kleine houtsnippers voor uw mulch. Dit zorgt ervoor dat de wortels worden beschermd. In aanvulling daarop, zal het ook zorgen voor vermindering van onkruid. Het helpt vocht in de grond te houden zodat het water niet zal verdampen.

Als de lente eraan komt, verwijder de mulch dan zodra het warmer weer wordt. Voeg de mulch weer toe in de zomer om het vocht te behouden. Zorg ervoor dat de mulch een paar centimeter van de stam verwijderd blijft om rotten te voorkomen.

 • Kunstmest

Het is erg belangrijk om de Hulstplanten te voeden in zijn jonge groeicyclus. Dit zorgt ervoor dat deze gezond zal blijven en zijn wortels goed kunnen ontwikkelen. Voedt de Hulst plant met een vloeibare kunstmest bedoeld voor grote bladeren en zuur liefhebbende planten iedere 2 weken. Bedenk wel dat de Hulst zal reageren op kunstmest, gebruik daarom niet teveel.

Als de Hulst planten eenmaal zijn gevestigd, hoeft u deze slechts een keer per jaar een langzame, korrel vormige meststof toe te dienen. Strooi de meststof op de grond rond de basis van de plant. U kunt ook compost gebruiken in plaats van commerciële meststoffen.

 • Snoeien

Het wordt aanbevolen om Hulstplanten te snoeien wanneer de nieuwe groei begint te verharden. Snoei de onderste takken niet lager dan de bovenste, omdat dit kan leiden tot  het sterven van de plant. Zorg voor een gelijkmatige vorm en verwijder beschadigde of zieke takken. Vermijd snoeien in de herfst, omdat de nieuwe groei dan mogelijk niet de kans krijgt zich te vestigen voordat de vorst begint.

Je hoeft een Hulst niet per se te snoeien, maar ze kunnen wel radicale terugsnoei nodig hebben voor het vormen van een formele haag. Radicale snoei is nodig in de winter na het produceren van bessen. Verzamel alle plantdelen en bladeren na het snoeien en plaats deze in een compostkuil, omdat deze pijnlijk kunnen zijn als u op blote voeten staat.

Mogelijke problemen

Bladspot- Dit is een van de meest voorkomende problemen bij de Hulst. Deze aandoening wordt gekenmerkt aan de gele vlekken die bruin kleuren. Behandel dit met een bestrijder in de lente.

Anthracnose- Deze aandoening wordt gekenmerkt door bruine blad botten. In dit geval hoeft u pas laat in het voorjaar een fungicide toe te dienen. Anthracnose kan worden voorkomen door het handhaven van de aanbevolen bodemvruchtbaarheid, goede verzorging van de plant en tijdig de oppervlakte water te geven.

Zwarte wortelrot - Deze ziekte veroorzaakt een groeiachterstand omdat de wortels verrot zijn en niet meer functioneren. Planten met wortels die zijn beschadigd, moeten echter worden verwijderd en op de grond moet een bestrijdingsmiddel worden aangebracht.

Voordelen

 • Behoudt zijn groene kleur het hele jaar door
 • De stekelige bladeren houden de indringers op afstand
 • Het produceert rode besjes die hongerig vogels voeden
 • Wordt gebruikt als Kerstdecoratie
 • Kunnen in volledige schaduw en volledige zon groeien
 • Hebben weinig onderhoud nodig
 • De dichte bladeren worden gebruikt door vogels voor hun nestjes
 • Dient ook als windscherm

Conclusie

Hulstplanten zijn een van de beste haagplanten die u kunt kweken. Ten eerste hebben de bladeren een stekelige vorm, waardoor ze ervoor zullen zorgen dat indringers uw tuin niet zomaar kunnen betreden. Nog belangrijker, is het feit dat deze compacte haag in uw tuin geluidsoverlast zal verminderen en kan dienen als windscherm.

Daarbij hebben Hulstplanten weinig onderhoud nodig omdat ze slechts een keer per jaar gesnoeid hoeven te worden. Als u op zoek bent naar een haag die ook nog interessant is voor wilde dieren, dan is dit uw plant. Een Hulsthaag dient namelijk als goede broedplaats voor vogels en de rode besjes dienen als voedsel voor hongerige vogels.