Cipres

De Cipres, ook wel bekend als Chamaecyparis, is een populaire haagplant voor het creëren van een natuurlijke en decoratieve haag. Deze variant lijkt erg op de normale Cipres.

Scheinzypresse / Chamaecyparis / Cipres

De plant is niet alleen cut-resistant, maar heeft ook een dichte, compacte groeiwijze.

Hij is ook winterhard en tolereert de meeste grondsoorten, behalve slecht gedraineerde bodems. Het beste aan de plant is zijn speciale kleur.

Een Chamaecyparis haag kweken

De Chamaecyparis is tegenwoordig een van de mooiste haagplanten die u kunt kiezen. Hij groeit snel en blijft altijd groen. Zijn smalle bladeren lijken op schubben wanneer de plant ouder wordt. De bladeren zijn gevormd in paren die tegen de stengels worden gedrukt. Stuifmeel en zaadkegels ontstaan ook in de boom

Waarom zou u kiezen voor een Chamaecyparis haag

Zoals eerder genoemd, heeft de Chamaecyparis veel eigenschappen die ervoor zorgen dat dit de perfecte haagplant is. Hieronder een aantal redenen om voor een Cipres haag te kiezen:

 • Met een hoogte van maximaal 10 meter als hij volwassen is, is de Chamaecyparis een geweldige haagplant voor het creëren van privacy.
 • Hij is erg tolerant voor plagen en ziekten, waardoor dit een ideale haagplant is in gebieden waar een hoog risico is voor deze factoren.
 • Zijn dichte bladdekking zorgt voor een windscherm, waarbij de impact van geluid en luchtvervuiling ook wordt verminderd.
 • Hij vormt een compacte haag die niet makkelijk doorbroken kan worden. Zijn dekking vult zich op om een compacte, levende muur te vormen, die als windscherm dient voor uw tuin. Dit zorgt ervoor dat harde wind niet door de muur heen zal komen en daarom erg geschikt is voor winderige locaties.
 • De Chamaecyparis groeit goed in veel verschillende grondsoorten, behalve drassige bodems. U dient de plant wel voldoende water te geven tijdens zijn eerste groeiseizoen.
 • Het heeft zachte, veer vormige bladeren die ervoor zorgen dat uw tuin een mooie uitstraling krijgt. Het is zelfs zo, dat deze de meest aantrekkelijke plant in uw tuin vormt als deze onder optimale omstandigheden wordt gekweekt.
 • Zorgt voor onderdak en een broedplaats voor vogels, zeker in de winter. Daarom zal de plant ook van toegevoegde waarden zijn voor wilde dieren.
 • Het verhoogt de waarde van uw huis. Huizen met een Chamaecyparis haag zullen meer opbrengen.
 • Ze hebben weinig onderhoud nodig.
 • Kan ook gekweekt worden als grote, altijdgroene boom.

Waar te planten

De Chamaecyparis groeit goed in de volle zon of half schaduw. De grond moet niet alleen goed gedraineerd zijn, maar ook vochtig. De Cipres houdt niet van extreme droogte, daarom wilt u er zeker van zijn dat u de plant voldoende water geeft tijdens droge tijden. Kweek de plant ook niet in slecht gedraineerde grond want dit kan wortelrot veroorzaken.

Hoe te planten

Als u een Chamaecyparis in een haag wilt planten, is het belangrijk om de plaatsing en andere factoren te overwegen om te verzekeren dat de plant in een compacte haag groeit. Hier zijn een aantal simpele stappen om te volgen:

 1. Zorg ervoor dat de kluit voldoende water krijgt voordat u gaat planten.
 2. Kies voor een geschikt het plantgebied voor uw Chamaecyparis planten. Ze kunnen groeien in de volle zon of half schaduw, maar de volle zon zal ideaal zijn.
 3. Verwijder gras en ander onkruid in het gebied om concurrentie van water en voedingsstoffen te voorkomen.
 4. Graaf een sleuf van twee keer de breedte en dezelfde hoogte als de kluit en wees er zeker van dat de zijkanten recht zijn.
 5. Maak in de bodem van de sleuf de grond los en meng wat aarde uit de sleuf met compost.
 6. Plaats de kluit in de sleuf en wees er zeker van dat de kluit niet boven het grond niveau uitsteekt.
 7. Vul de sleuf op met de aarde en druk de aarde rond de wortels van de plant met uw handen aan gedurende dit proces.
 8. Breng een dun laagje mulch aan rond de basis van de plant, maar zorg ervoor dat dit de stam van de plant niet raakt.
 9. Geef de plant voldoende water tijdens het eerste groeiseizoen.

Tips

De Chamaecyparis kan het hele jaar door geplant worden, maar de beste tijd is in de late herfst of winter, zolang de grond niet drassig is. Omdat de Cipres vorst bestendig is, kunnen ze groeien onder koude weersomstandigheden.

Ondanks dat de Chamaecyparis in de volle zon of halfschaduw kan groeien, is het een goed idee om de grond te bewerken met wat compost voordat u gaat planten.

De Cipres vereist goede afvoer van de grond, dus u kunt deze niet in zware klei bodems kweken; dan zullen ze vergaan.

Vermijd het beschadigen van de wortels wanneer u gaat planten zodat deze snel kunnen vestigen.

Plaatsing

Plaatsing is erg belangrijk als u een Chamaecyparis haag kweekt. Als u deze te dicht bij elkaar plant zal er over groei ontstaan, terwijl te ver uit elkaar ervoor zorgt dat het lang duurt voordat de haag compact wordt gevormd. De aanbevolen afstand voor de Chamaecyparis is twee tot drie planten per meter.

Verzorging & Advies

Naast het feit dat de Chamaecyparis onder optimale omstandigheden moet worden geplant, moet u deze ook onderhouden zodat deze voor vele jaren in uw tuin kan overleven en uw tuin een mooie uitstraling zal geven. Hier zijn een aantal tips om deze naaldplanten te onderhouden.

 • Water

Geef de nieuw geplante Chamaecyparis voldoende water tijdens het eerste groeiseizoen. Het is zelfs zo dat u deze opnieuw water dient te geven als de eerste 5cm van de aarde droog is. Toch dient u ook weer niet teveel water te geven. Als ze eenmaal gevestigd zijn, hebben ze nog maar heel weinig water nodig.

 • Onkruid bestrijding

Het is ook belangrijk om onkruid te verwijderen zodra dit ontstaat. Zo hoeven de planten namelijk niet de voedingsstoffen en het water te delen, zoals hierboven genoemd. Een van de meest voorkomende onkruidsoort is gras. Zorg ervoor dat uw Chamaecyparis haag een strip van 100cm heeft die geen gras of ander onkruid bevat. Het is mogelijk om een dun laagje mulch aan te brengen rondom de plant om het verlies van vocht aan verdamping te voorkomen en onkruidgroei te ontmoedigen.

 • Kunstmest

Kunstmest toevoegen aan de Chamaecyparis is alleen effectief als de plant nog jong is. Volwassen Cipres planten hebben geen extra voedingsstoffen nodig. Voed de plant met een algemene kunstmest in de lente en aan het einde van de zomer. Breng de kunstmest aan volgens de instructie op de verpakking.

 • Snoeien

Een van de voordelen van de Chamaecyparis is dat ze niet zo vaak gesnoeid hoeven te worden. Het is wel zo dat als de takken een bont of gekleurd blad hebben, u vaker moet snoeien. Verwijder dode takken door deze takken terug naar de stam te volgen en af te snijden op het punt waar deze begint.

Controleer voorzichtig of er dode takken tegen de gezonde takken aandrukken omdat deze wonden kunnen aanbrengen. Als dit het geval is, dient u deze af te snijden. Gebruik een tuinknipper voor het trimmen van takken met een diameter van minder dan 2,5 cm en een snoeizaag voor grotere takken.

Afstand is erg belangrijk. De naaldplanten lijken misschien klein, maar zijn dit eigenlijk niet. Ze zullen uiteindelijk hun ruimte ontgroeien als ze snel groeien. U kunt de vorm en grootte van deze naaldbomen onder controle houden door te snoeien en te trimmen.

De meeste coniferen zijn bestand tegen radicaal snoeien en zullen nog steeds groeien. Ze zullen echter niet uit oud hout groeien als ze erin zijn gesnoeid, dus u zult daarmee rekening moeten houden. De Chamaecyparis kan worden gesnoeid van de lente tot de late zomer.

Bescherming tegen dieren

Herten, konijnen, vee en paarden kunnen uw Chamaecyparis haag beschadigen. Eekhoorns zijn de  meest voorkomende plagen op deze bomen, vooral wanneer ze de 600 cm bereiken.

Dit soort naaldbomen kunnen ook een natuurlijk uiterlijk houden, tenzij u deze in een haag laat groeien. Als u gaat snoeien, zorg er dan voor dat u de instructies volgt die we hierboven hebben gemarkeerd.

Potentiële problemen

Naast alkalische en zure omstandigheden, kunnen droge en drassige grondsoorten het ook moeilijk maken voor de Chamaecyparis om voedingsstoffen uit de grond te halen. Het kan ook zijn dat de bodem niet voldoende voedingsstoffen heeft om de groei van de coniferen te ondersteunen.

U kunt enkele van deze aandoeningen verhelpen door compost of spray te gebruiken die de ontbrekende voedingsstoffen bevat. Bruine vlekken op de boom kunnen een aanwijzing zijn voor ongedierte zoals Cipresbladluis en schaalinsecten. Dit kan worden opgelost door deze bladeren te verwijderen.

De planten kunnen ook problemen ondervinden als het gaat om de vestiging. Grote Chamaecyparis zullen het moeilijker hebben om zich te vestigen en zullen intensieve nazorg nodig hebben in vergelijking met jonge planten.

Voordelen

 • De perfecte haagplant voor winderige locaties
 • Groeit groot genoeg om indringers buiten de deur te houden
 • Zijn zachte, veerachtige bladeren absorberen geluid
 • De blauwe kleur (of geel voor de variant Yvonne) is de meest aantrekkelijke eigenschap van de plant
 • Makkelijk te onderhouden omdat ze slechts een of twee keer per jaar gesnoeid hoeven te worden
 • Verhogen de waarde van uw huis
 • Groeit in veel verschillende grondsoorten behalve in drassige bodems
 • Ze hebben een compacte groei
 • Snel groeiende coniferen

Conclusie

De Chamaecyparis is een van de populairste haagplanten die u kunt kopen in deze tijd. Ze groeien snel en zullen binnen korte periode een compacte haag vormen. Het feit dat ze in verschillende grondsoorten kunnen overleven is geweldig en u kunt er zeker van zijn dat ze lastige omstandigheden kunnen tolereren. Hij kan alleen niet tegen drassige bodems. De plant zijn compacte bladdekking vermindert geluidsoverlast, waardoor dit ideaal is voor planten in drukke, rumoerige gebieden. Met een Chamaecyparis haag in uw huis, kunt u er zeker van zijn dat u uw huis voor een hogere prijs kunt verkopen.