Bamboe

Wilt u de sfeer verhogen in uw tuin? Kies dan voor Bamboe. De planten zijn mooi en voegen echt iets toe aan uw tuin. Bovendien maakt het wuivende blad in de wind een rustgevend geluid. En wat extra fijn is aan Bamboeplanten: ze hebben weinig onderhoud nodig, ze zijn winterhard en het blad blijft lang groen.

Woekerende en niet woekerende bamboe
Bamboe is in te delen in twee groepen: woekerend en niet woekerend. Elke Bamboeplant vormt uitlopers – die noemen we ook wel met een moeilijk woord rhizomen – onder de grond. Bij de Faregsia niet woekerende soorten blijft de groei geconcentreerd tot één pol.

De uitlopers van de woekerende soorten – de Phyllostachys – komen veel verder van de oorspronkelijke, oftewel moederplant, boven de grond. Heeft u interesse in een woekerende variant dan is het aan te raden de bamboe te begrenzen. Anders zit hij binnen de kortste keren onder uw bestrating, bij de buren en in de rest van uw tuin. Dat wilt u echt niet. Ons advies is in het groeiseizoen de ongewenste uitlopers te verwijderen. Wat ook wel handig is om te weten: hoe hoger de temperatuur, hoe meer een bamboe gaat woekeren. Hou hier zoveel mogelijk rekening mee.

Soorten bamboe

Wij verkopen heel veel soorten Bamboe; niet woekerende en woekerende. Hieronder ziet u de soorten opgesomd staan die wij onder andere verkopen.

Niet woekerende Bamboeplanten

Fargesia Jiuzhaigou– rode Bamboe zeggen ze ook wel tegen deze Fargesia. Door de zon verkleuren de stengels van groen naar geeloranje en uiteindelijk worden ze mooi dieprood. Hij kan een hoogte bereiken van 2 tot 3 meter.

Fargesia Murieliae Jumbo– u zult genieten van deze Bamboe met zijn fijne, frisgroene blad. Deze Fargesia haagplant straalt rust uit. Door de naam Jumbo lijkt deze Bamboe heel hoog te worden, maar dat valt reuze mee. Hij heeft een maximale hoogte van 3 meter.

Fargesia Murieliae Simba– misschien wel de sierlijkste Bamboesoort door zijn volle, compacte en bossige groei en met zijn heldergroene stengels en afhangende bladeren. De Simba is de kleinste soort. Hij wordt niet hoger dan 2 meter.

Fargesia Nitida – de smalle, grijsgroene bladeren springen meteen in het oog bij deze Fargesia. Hoe ouder de bossige plant wordt, hoe meer de stengels verkleuren naar blauwpaars. Echt prachtig. De Fargesia Nitida wordt maximaal 3 meter hoog.

Woekerende Bamboeplanten

Phyllostachys Aureamet zijn goudkleurige stengels is deze Bamboe een mooi gezicht in uw tuin. Het is een mooi contrast: het goud met het geelgroene van de bladeren. Deze bamboe wordt zo’n 5 tot 6 meter hoog.

Phyllostachys Bisettii deze Bamboe vormt dikke blauwgroene stengels, die later grijsgroen worden. De bladeren zijn klein en lichtgroen. Hij kan tussen de 5 en 8 meter hoog worden. Hij is sterk en gaat het heel goed doen in uw tuin.

Phyllostachys Nigravelen zeggen dat dit de mooiste Bamboe is. Dat komt door zijn glanzend zwarte stengels. Deze Bamboe is imposant en zijn bladeren zijn juist fijn en zitten aan lange, sierlijke stengels vast die een beetje overhangen. De zwarte Bamboe wordt zo´n 5 meter hoog.

Waar komt Bamboe vandaan?

De niet woekerende Bamboeplanten komen uit de bergen van China. Ze hebben vrij dunne halmen en een fijn blad. De Phyllostachys, de woekerende variant, komt van oorsprong voor in een groot gebied van de Himalaya tot Japan.

Waarom kiezen voor een Bamboeplant of complete Bamboehaag?

 • Bamboe brengt sfeer en rust in uw tuin.
 • De plant is alleen al mooi om te zien.
 • Hij groeit over het algemeen snel. U heeft heel snel geen last meer van inkijk.
 • Het onderhoud dat u aan de plant heeft is minimaal.
 • Als u toch de Bamboe snoeit, dan is dat heel goed te doen.
 • De meeste Bamboeplanten zijn winterhard.
 • De plant is sterk en gaat lang mee.

Wanneer is de beste tijd om een Bamboe te planten?

De meeste Bamboeplanten kunt u na de vorstperiode in de grond zetten. Dat is ongeveer eind februari/begin maart. Die pootperiode loopt door tot de late herfst. Komt u er niet eerder aan toe dan de laatste herfstmaand? Dan is het zaak om de wortels van de plant te beschermen met een laag stro of bladeren. Sowieso is het verstandig de eerste jaren bij vorst deze laag ook aan te brengen op de wortels.

Hoe plant u een Bamboehaag?

 1. Verwijder de grond waarin de Bamboe komt te staan van onkruid.
 2. Graaf een brede en diepe sleuf. Tip: span een touw tussen twee stokjes voordat u gaat graven. Zo weet u zeker dat de haag recht komt te staan.
 3. Maak de grond in de sleuf goed los met een schep.
 4. Mix de aanwezige losse aarde in de sleuf met tuincompost.
 5. Zet de Bamboe in de potten naast de sleuf precies daar waar u ze wilt hebben. Bent u tevreden over de verdeling? Verwijder de potten en dompel de wortelkluit van de Bamboeplanten in water en zet ze daarna in de sleuf.
 6. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau.
 7. Vul de sleuf aan met aarde en druk deze goed aan.
 8. Geef de eerste tijd overvloedig water. Zeker als het weinig regent moet u dit geregeld herhalen. Zo maken de wortels goed contact met de grond. Het is belangrijk dat de wortels niet uitdrogen.
 9. LET OP: Heeft u woekerende Bamboe geplant, plaats dan ook meteen een wortelbegrenzer. Hoe? Graaf een geul en plaats de wortelbegrenzer verticaal in de grond. 5 centimeter boven en zo’n 55 centimeter onder de grond. Zo kunt u de Phyllostachys beteugelen.

Tips

Zorg dat de grond één keer kletsnat is als u water geeft, dat is beter dan elke dag een beetje nat.
De niet woekerende Bamboeplant groeit vrij breed. Daarom is deze alleen geschikt om brede hagen mee te creëren. Wilt u een smalle haag of een lage haag, dan moet u niet deze Bamboesoort kopen. Hiervoor kunt u het beste een andere haagplant kopen.
De Bamboesoorten die wij verkopen kunt u in elke grondsoort plaatsen. Hij zal het in principe overal goed doen. Let wel op, want de plant is gevoelig voor wind. U kunt hem dus niet overal neerzetten. De beste plek is een locatie waar hij beschermd is tegen de noorden- en oostenwind.
De Bamboehaag staat graag in goed doorlatende, humusrijke grond. Hij houdt niet van te droge, maar zeker ook niet van te natte grond. Hou daar rekening mee. Als u dit regelmatig controleert, kunt u de vochtgraad bijsturen.

Plaatsing

 • Bamboe staat graag in de volle zon of in halfschaduw.
 • Neem 1 plant per strekkende meter of 3 planten per 2 meter. Wilt u snel een dichte haag? Plant dan 2 bamboeplanten per meter.

Advies & Verzorging

 • Bij voorkeur snoeit u de niet woekerende plant in de maanden mei of juni. De woekerende soort in augustus of september.
 • Staan de Bamboes in humusrijke grond? Daar gedijen ze het beste. Geen humus in de aarde? Bereid dan de grond vóór het planten goed voor met tuincompost. U kunt de plant bijmesten met organische meststoffen.
 • Geef voldoende vocht. Dat is zeer belangrijk bij een jonge Bamboeplant. U kunt het beste de kluit in water dompelen, voordat u hem in de grond zet. Regent het in de periode na het planten (bijna) niet, geef de planten dan met regelmaat water.

Bekende Bamboeaandoeningen

De Bamboeplant heeft nog een voordeel: hij is sterk. Door zijn goede gezondheid heeft hij (bijna) geen last van (schimmel)ziekten en ongedierte.

Voor- en nadelen van de Bamboe

Voordelen

 • U hoeft de plant niet te snoeien.
 • Wilt u dat wél doen, dan is het niet lastig.
 • Hij is snel tevreden met de grondsoort waarin hij vertoeft.
 • De Bamboe staat het liefst in de zon of in halfschaduw.
 • De plant is nauwelijks gevoelig voor ziekten en plagen.
 • De Bamboe is heel sterk en gaat dus een leven lang mee.
 • De Fargesia soorten woekeren niet.

Nadelen

 • U moet de Bamboe beschermen tegen de noorden- en oostenwind.
 • Natte voeten vindt hij vreselijk. Zorg ervoor dat hij niet te veel water krijgt.
 • Bamboe is door zijn grootte en snelle groei niet geschikt voor smalle of lage hagen.
 • De Phyllostachys soorten woekeren wel. U moet de rest van de tuin, het terras en die van de buren beschermen door een wortelbegrenzer te plaatsen.

Conclusie

Zoals u heeft kunnen lezen is de Bamboe een mooie plant. Hij is goed te combineren met andere planten, struiken en bloemen. De Bamboeplanten ademen rust uit. Ideaal als u lekker wilt ontspannen in uw tuin. Heeft u geen zin in gedoe, dan is het misschien verstandig een Fargesia, een niet woekerende bamboesoort, te kiezen. Vindt u de woekerende mooier en geeft het niets dat u extra voorzorgsmaatregelen moet nemen? Dan is een Phyllostachys natuurlijk ook een heel mooie optie. Aan u de keuze.
Weet u het al zeker, dan kunt u de Bamboeplanten meteen bestellen. Heeft u nog twijfels of enkele vragen? Stel ze dan gerust aan ons. Wij staan u te woord in uw eigen taal.