Laurierkers - Prunus Laurocerasus/Lusitanica

De Laurier is een van de populairste soorten haagplanten. Het heeft levendige en glimmende grote bladeren die een geweldig scherm vormen. Zijn snelle groei zorgt ervoor dat u op korte termijn een compacte haag kunt creëren.

Laurier

Deze planten zijn makkelijk te kweken, makkelijk in onderhoud, zeer tolerant en hebben een interessante waarde voor wilde dieren, Hij staat bekend als een winterharde haagplant, waarbij de Laurier in veel verschillende omstandigheden kan overleven en radicale terugsnoei en vorming aankan.

Soorten

Een van de grootste voordelen van de Laurier haag is dat deze weinig onderhoud nodig heeft en zijn groene kleur het hele jaar zal behouden. Er zijn 3 soorten Laurier en ze vormen allemaal een prachtige haag. Hieronder vallen:

De Prunus Laurocerasus Rotundifolia: Deze variant heeft een bosachtige groei gewoonte en heeft het hele jaar door grote, aantrekkelijke, gepolijste groene bladeren. In het voorjaar produceert de plant roomwitte bloemen die bijen aantrekken, gevolgd door kleine rode vruchten die zwart worden in de herfst en worden geconsumeerd door vogels. Deze plant verandert ieder seizoen, waardoor het een prachtige decoratieve aanwinst voor iedere tuin is.

De Prunus Laurocerasus Novita: Dit is een vrij nieuwe variant van de Laurier, en staat bekend om winterharder te zijn dan de algemene Laurier. Deze snelgroeiende, altijdgroene haagplant heeft glimmende groene bladeren en produceert witte geurende bloemen in de lente, die worden gevolgd door kleine zwarte besjes die u niet kunt eten. Hij heeft ook weinig onderhoud nodig.

De Prunus Laurocerasus Caucasica: Een snelgroeiende, altijdgroene struik die te vergelijken is met de Laurierkers, maar een opvallendere, rechtopstaande vorm heeft. Dit is de perfecte haagplant voor iedere tuinman die de betrouwbaarheid van de Laurierkers waardeert, maar weinig ruimte heeft of een smallere haag wilt laten groeien. De plant is ook sterk en groeit gemakkelijk in een goed gedraineerde grond. Hij is echter niet geschikt voor kustgebieden.

Een Laurierhaag kweken

Een Laurierhaag kweken is erg gemakkelijk, en als u de favoriete groeiomstandigheden kunt garanderen, zal u op zeer korte termijn een compacte haag kunnen vormen.

Wat is een Laurier?

De Laurier is een populaire, altijd groene haagplant omdat deze tolerant is voor de meeste grondsoorten. Hij groeit snel en zijn levendige groene bladeren zorgen ervoor dat u relatief snel een haag kunt vormen. Als altijdgroene plant, zal de Laurier het hele jaar door uw tuin van privacy voorzien en zorgt deze voor bescherming van vogels en dieren in de winter.

Waarom zou u kiezen voor een Laurierhaag

De Laurier heeft geweldige eigenschappen, en daarom is het dus niet zo gek dat dit een van de populairste haagplanten is in België. Hier zijn de voordelen van het kweken van een Laurierhaag:

  • Een Laurier creëert een klassieke haag en met zijn altijdgroene bladeren en snelle groei, en vormt dus een lang levend scherm van privacy voor iedere tuin.
  • Hij is ook erg flexibel en zeer tolerant voor zowel volle zon als halfschaduw. Het groeit goed in alle grondsoorten, met uitzondering van kalk en drassige bodems.
  • Het is niet alleen tolerant voor een groot aantal plantlocaties, maar kan ook extreme koude temperaturen aan, waardoor deze ideaal is voor Belgische winters.
  • Het heeft gepolijste, felgroene bladeren die zorgen voor een geweldige uitstraling en de zon zal reflecteren in uw tuin.
  • De Rotundifolia groeit in een dichte, bossige haag, maar u hoeft zich geen zorgen te maken over groei want deze hebben maar weinig onderhoud nodig. Ze hoeven slechts twee keer per jaar gesnoeid te worden en zijn makkelijk te onderhouden op een compacte hoogte tussen de 1.5 – 2 meter.
  • De Laurier kan een hoogte van 5 meter bereiken als deze volwassen is, waardoor dit een ideale plant is om in uw tuin als scherm of scheiding te gebruiken.
  • Er zijn verschillende doelen die de Laurier vervullen, zoals het vormen van een privacy haag, een windscherm of gewoon voor de sier.
  • De plant produceert roomwitte bloemen in de lente en geven een zoete geur af die de bijen zullen aantrekken. De besjes die in de herfst worden gevormd veranderen van rood naar zwart en worden genuttigd door de vogels.
  • Het vermindert geluidsoverlast, waardoor het de ideale haagplant voor tuinen dicht bij drukke wegen.

Wanneer te planten

De beste tijd om een Laurierhaag te planten is in de herfst. De plant geeft de voorkeur aan volle zon of halfschaduw en kan gebruikt worden als haag, privacy scherm of als achtergronddoek voor andere planten.

Het groeit in alle grondsoorten die niet drassig zijn. Hij doet het ook erg goed op een kleigrond. De plant kan vervuilde en droge gebieden tolereren, waardoor deze erg geschikt is voor de ongnstige bodemdelen in uw tuin met een lichte grondsoort.

Hoe te planten

Zoals hierboven genoemd, is het planten van de Laurier vanzelfsprekend: het is echter wel zo dat deze juist geplant moet worden om ervoor te zorgen dat deze zich snel kan vestigen en kan groeien. Volg de volgende simpele stappen bij het planten van een Laurier:

  1. Bereid het plantgebied voor door gras en ander onkruid te verwijderen.
  2. Graaf een sleuf van twee keer de breedte en dezelfde hoogte als de kluit.
  3. Maak de aarde in de bodem van de sleuf los en meng dit met compost. Dit zorgt ervoor dat de wortels snel kunnen vestigen en de voedingsstoffen opgenomen worden uit de grond.
  4. Meng een klein beetje aarde uit de sleuf met wat mest.
  5. Plaats de kluit voorzichtig in de sleuf en wees er zeker van dat deze recht staat en de kluit niet boven het grond niveau uitsteekt.
  6. Vul de sleuf op met het mengsel van aarde en mest, en druk de aarde rond de wortels van de plant aan gedurende dit proces.
  7. Geef wat water om ervoor te zorgen dat de aarde rond de wortels wordt aangedrukt.
  8. Bedek het plantgebied met een laagje mulch, maar zorg ervoor dat de stam van de plant niet wordt geraakt.
  9. Geef de plant veel water en blijf dit doen gedurende het eerste groeiseizoen.

Tips

Plant de Laurier niet in een drassige bodem.

Plant de Laurier in een bodem gemengd met mest.

Geeft de plant voldoende water tijdens het eerste groeiseizoen, zeker als deze geplant is tijdens de droge zomermaanden.

Plaatsing

Zoals u waarschijnlijk wel weet, is de plaatsing erg belangrijk als het gaat om het vormen van een haag. U moet de Laurier zo planten dat deze een compacte haag kan creëren. Over het algemeen is de afstand hierbij twee tot drie planten per meter.

Verzorging & Advies

De verschillende soorten laurier hebben verschillende groeisnelheden, waarbij een Kersenlaurier tot 60 cm per jaar groeit en een Portugese laurier tot 40 cm. Omdat het bekend is dat de Laurier een snelgroeiende haagplant is zonder te hoeven snoeien, kunnen ze gemakkelijk uitgroeien tot een grote formele boom. Om een formele haag te vormen dient u twee keer per jaar te snoeien om een nette vorm te behouden.

Het verzorgen van een Laurierhaag vergt slechts een kleine inspanning van uw kant, omdat u het slechts twee keer per jaar hoeft bij te snoeien. Het wordt aanbevolen om de Laurier te snoeien in het late voorjaar of de vroege zomer. Als u op dit moment snoeit, zullen nieuwe scheuten gaan groeien en eventuele beschadigde bladeren of gaten in de heg bedekken. Bovendien is de Laurier bestand tegen radicaal snoeien.

Gebruik voor kleine heggen een snoeischaar om te snoeien en voor grote hagen kunt u beter een heggenschaar gebruiken. Omdat vogels de Laurier gebruiken als broedplaats, is het altijd belangrijk om te controleren op nesten bij het trimmen van uw haag.

Veelvoorkomende problemen bij de Laurier haag

De Laurier is niet zo kwetsbaar voor serieuze ziekten, maar de problemen die ze kunnen krijgen, kan de haag zelf herstellen zonder enige behandeling.

Het meest voorkomende probleem dat de Laurierhaag kan treffen zijn meeldauw, bacteriën en bladvlekken. Alle drie ziekten hebben invloed op de bladeren, waardoor de randen worden vervormd, geplet en gescheurd. Deze ziekten ontwikkelen zich vaak in de herfst en de lente, in vochtige of vochtige omstandigheden.

De symptomen van echte meeldauw zijn onder andere:

  • Een poederachtig laagje op het oppervlak van het blad.
  • De onderkant van het blad wordt bruin.
  • De randen van de bladeren worden gekarteld en delen die bruin zijn geworden vallen af en laten gaten achter op de bladeren.
  • De symptomen van bacteriën en bladvlekken zijn:
  • Bruine vlekken op het oppervlak van de bladeren. Deze vlekken vallen eruit, wat resulteert in onregelmatige gaten in het hele blad.
  • Laesies op de bladeren die zich uiteindelijk ontwikkelen tot een gelige kring en op de grond vallen.

Deze problemen kunnen worden behandeld door de aangetaste bladeren licht in te korten om een nieuwe, gezonde groei aan te moedigen. Deze ziekten zijn klein en hoewel ze de plant er onaantrekkelijk doen uitzien, ontgroeit de Laurier vaak de problemen als nieuwe onaangetaste bladeren tevoorschijn komen.

Voordelen

  • Zorgt voor voldoende privacy
  • Kan dienen als barrière  tussen uw tuin en andere objecten
  • Vermindert geluidsoverlast
  • Dient als windscherm
  • Vermindert geluid en luchtvervuiling
  • Zorgt ervoor dat mensen niet zomaar uw tuin binnen kunnen
  • Zorgt voor voedsel en onderdak voor vogels en andere wilde dieren

Conclusie

Er zijn veel voordelen die komen bij het kweken van een Laurierhaag. Het is een van de meest populaire haagplanten in de wereld, vooral omdat ze zo makkelijk te kweken zijn, lastig groeiomstandigheden tolereren, sneller groeien en hun groene kleur het hele jaar behouden. Daarnaast is het een onderhoudsarme plant die u slechts twee keer per jaar hoeft te snoeien. De meeste ziekten die de Laurier een onaantrekkelijke look kunnen geven, kan de Laurier zelf herstellen met de komst van nieuwe groei. Het is wel belangrijk om de besmette bladeren te knippen. We kunnen dus stellen dat dit een van de beste haagplanten is waarvoor u kunt kiezen.