Beuk Haagplanten

De Beuken* haagplanten zijn planten die hun bladeren in de herfst of winter afschudden. Dit betekent dat deze bladverliezende planten het tegenovergestelde zijn van groenblijvende planten die hun bladeren het hele jaar door behouden.

Beukenhaag

Het feit dat bladverliezende planten hun bladeren verliezen, betekent echter niet dat ze geen grote haag kunnen vormen. De Europese beuk, Meidoorn en Pivet 'Atrovirens' zijn trouwens zeer gewilde haagplanten. Hoewel het verliezen van bladeren enkele negatieve gevolgen kan hebben, zijn bladverliezende haagplanten fantastische planten in elke tuin. Hoewel ze dus niet het hele jaar door privacy bieden, hebben bladverliezende hagen een aantal esthetische kenmerken die bewijzen dat er meer is om te overwegen dan alleen het creëren van privacy.

Een Beukenhaag kweken

Ondanks dat deze Beukenhaag dus niet vaak geplaatst worden voor het creëren van privacy, zijn er een aantal voordelen van toepassing ten opzichten van de andere veelvoorkomende, altijdgroene haagplanten.

Ten eerste en als meest belangrijkste reden, heeft de Beukenhaag plant een meer natuurlijke look, en zorgt deze voor een informele manier om een haag te vormen tussen twee stukken land of tuin. Dit is de hoofdreden waarom mensen die op zoek zijn naar een informele, sierlijke en aantrekkelijke haag voor een natuurlijke look voor een Beukenhaag zullen kiezen in plaats van een altijdgroene haag. Voor tuiniersters met een budget, is de prijs een andere reden om deze aan te schaffen in plaats van altijdgroene haagplanten, omdat de dus over het algemeen niet duur zijn. Het is ook zo dat de meeste Beukenhaag planten nationale planten zijn, dus het voelt alsof ze thuishoren in België.

Waarom zou u kiezen voor een Beukenhaag

Er zijn veel redenen voor de Beukenhaag waarom deze als aantrekkelijker en natuurlijker worden gezien:

 • De meeste Beukenhaag planten hebben een prachtige bladdekking, met bloemen of besjes, wat meestal niet het geval is bij altijdgroene planten die meer een “bescheiden” look hebben.
 • Het is ook zo, dat de meeste Beukenhaag planten weinig tot geen onderhoud nodig hebben, terwijl altijdgroene planten minimaal een keer per jaar gesnoeid moeten worden.
 • Als Beukenhaag planten niet gesnoeid worden, zullen ze natuurlijk groeien, met als resultaat dat ze een natuurlijkere look uitstralen, minder dichte dekking hebben en bloemen produceren. Het biedt ook voedsel en onderdak voor dieren in het wild, waaronder vlinders, bijen en vogels.
 • De Beukenhaag planten hebben een relatief open structuur, daarom zorgen ze voor een goede lucht circulatie en zijn ze minder gevoelig voor wind. Het zijn dus ook geweldige windschermen omdat ze geen winstoten veroorzaken.
 • Hoe mooi en gezond een altijdgroene haagplant er ook uitziet, sommige mensen geven nog steeds de voorkeur aan het feit dat de Beukenhaag planten van kleur veranderen in de herfst en deze een compleet andere look krijgen na het verliezen van hun bladeren.
 • Als aanvulling daarop, demonstreren de Beukenhaag planten de verandering van het seizoen. Tuinen met een Beukenhaag zullen elk seizoen een andere uitstraling hebben. U hoeft het dus niet jammer te vinden dat uw haag zijn bladeren verliest, want het betekent dat u kunt uitkijken naar de lente, zodra de nieuwe bladeren uw tuin weer tot leven brengen.

Waar te planten

De Beukenhaag groeit goed in veel verschillende grondsoorten en tolereert schaduw. Ze doen het goed in vruchtbare, goed gedraineerde grond maar niet in drassige bodems; daarom is het belangrijk om dus niet teveel water te geven.

Ze kunnen ook goed groeien in de volle zon of halfschaduw, zowel in het  binnenland als in blootgestelde of kustgebieden.

Hoe te planten

Het is belangrijk om de Beuken haag goed te planten als u ervoor wilt zorgen dat de plant snel kan vestigen en kan uitgroeien tot een gezonde haag. Volg deze simpele stappen voor het planten:

 1. Geef de plant voldoende water in zijn kluit voordat u deze gaat planten.
 2. Vind een geschikte plantlocatie en verwijder hier al het onkruid en ander afval in de omgeving.
 3. Graaf een sleuf van twee keer de breedte en dezelfde hoogte als de kluit en wees er zeker van dat de zijkanten van de sleuf recht zijn.
 4. Maak de aarde los in de basis van de sleuf en meng de aarde rond het plantgebied met rijke compost. Zorg ervoor dat deze aanpassing in de grond tot ongeveer 20cm diep de grond ingaat. De compost zal de afvoer in de grond verbeteren en zorgt voor voedingsstoffen die de plant nodig heeft om te overleven.
 5. Plaats de kluit in de sleuf en wees er zeker van dat de top van de kluit niet boven het grondniveau uitsteekt.
 6. Vul de sleuf met een mengsel van compost en tuingrond en druk dit goed aan met uw handen of voeten.
 7. Geef de aarde voldoende water om zich goed te kunnen vestigen rond de wortels.
 8. Breng een laag mulch van 6-8cm aan rond de Beukenhaag. De mulch zal een belangrijke rol spelen in het reguleren van de vocht en temperatuur.
 9. Geef voldoende water tijdens het eerste groeiseizoen.

Tips

Zorg ervoor dat de planten genoeg water ontvangen tijdens het eerste groeiseizoen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten zich snel kunnen.

Beuken haagplanten kunnen in elke tijd van het jaar worden gekweekt.

Houdt er bij deze plant rekening mee dat er een uitvalpercentage van 10 procent is. We raden daarom aan om 10 procent extra planten te bestellen en deze overige planten in een ongebruikt hoekje van uw tuin te plaatsen. Ze zullen dan net zo hard met de rest van de planten meegroeien en zo heeft u bij uitval altijd genoeg reserve planten. Bij uitval vervangt u de kapotte plant door een van de reserve planten. Doordat deze in dezelfde groeifase zitten als de rest van uw haag, zal het niet opvallen dat er een plant vervangen is. 

Plaatsing

Zoals u waarschijnlijk wel weet, is de plaatsing erg belangrijk bij het vormen van een haag. Het is noodzakelijk om een bepaalde afstand tussen de planten aan te houden om een compacte haag te vormen, zonder dat deze teveel in elkaar groeien. De aanbevolen afstand voor Beukenhaag planten is twee tot drie planten per meter.

Verzorging & Advies

 • Water

Het is van belang om jonge Beukenhaag planten voldoende water te geven tijdens het eerste groeiseizoen, het droogseizoen en in de late herfst voordat de grond bevriest. Gebruik een slang of druppelirrigatie voor een periode van 20-30 minuten per week. Bladverliezende planten die al zijn gevestigd, hebben alleen water nodig tijdens droge perioden.

 • Mulch

De meeste bladverliezende planten spreiden zich uit over een groot gebied. Sommige, (vooral de  Fagus Sylvatica) heeft oppervlakkige, vezelachtige wortels die boven de oppervlakte kunnen uitsteken. Dit betekent dat de omliggende grond in het gebied andere planten niet kan ondersteunen. Het is daarom belangrijk om 6-8 cm mulch aan te brengen rondom de plant om de groei te stimuleren en de verdamping van vocht te verminderen. U wilt hiervoor waarschijnlijk organische mulch gebruiken die ervoor zorgt dat de jonge planten ook voedingsstoffen ontvangen naast de andere functies die we hierboven hebben toegelicht.

 • Kunstmest

Voedt de Beukenhaag planten een keer per jaar. Besprenkel een algemene kunstmest op de grond rondom de planten maar houdt ongeveer 10 cm afstand van de stam. Het is noodzakelijk dat de kunstmest op geen enkele manier in contact komt met de stam of de bladeren.

 • Snoeien

Als het aankomt op het snoeien van een Beukenhaag plant, is het belangrijk om deze in de juiste tijd te snoeien. Een of twee jaar na het planten dient u te snoeien in de winter. Verdere onderhoudssnoei kan gedaan worden in de zomer.

Een van de meeste misverstanden over het snoeien is dat dit ervoor zorgt dat ze hun optimale hoogte niet zullen bereiken. Het is zelfs zo dat, als u de plant regelmatig snoeit, deze sterker zal worden, en juist eerder zijn maximale hoogte zal kunnen bereiken.

Als u de Beukenhaag plant snoeit, help de boom dan om een centrale romp aan te leggen, ook wel de leider genoemd. Snoei de andere concurrerende leiders en takken die tegen elkaar wrijven, gebroken takken, oude stompen, overvolle takken, dood hout en dunne scheuten van de lagere takken of stam.

Een haag die goed wordt onderhouden en regelmatig wordt gesnoeid, behoudt zijn vorm en u zult de controle behouden. Er zijn een paar snoei gereedschappen die u kunt gebruiken om deze Beukenhaag plant te snoeien. Gebruik een handschaar als u een kleine haag heeft om te snoeien. Het is ook mogelijk om een benzine-, batterij- of elektrische heggenschaar gebruiken.

Zorg ervoor dat u schone apparatuur gebruikt om het werk te doen. Dit is belangrijk bij het voorkomen van infecties.

Veel voorkomende problemen

Deze haag zal langer de tijd nodig hebben om de gewenste hoogte te bereiken. U wilt daarom misschien een halfvolwassen Beukenhaag plant aanschaffen om u zo direct een volledige haag te kunnen bieden. Deze zal wel duurder zijn. Voor halfvolwassen planten is het noodzakelijk om extra verzorgd te worden tijdens het planten en voldoende water te geven.

Als u de Beukenhaag in blootgestelde gebieden plant, hebben ze bescherming nodig. Net zoals andere bomen, zijn haagplanten erg kwetsbaar voor problemen tijdens het vestigen.

Voordelen

 • Ze hebben een prachtige dekking en produceren bloemen of besjes
 • Ze hebben weinig tot geen onderhoud nodig
 • Als ze niet worden gesnoeid, krijgen ze een meer natuurlijke look
 • Ze zorgen voor bescherming en voedsel voor wilde dieren zoals vogels, vlinders en bijen
 • Ze zorgen voor goede luchtcirculatie in uw tuin
 • Ze dienen als windscherm
 • Sommige mensen waarderen de compleet nieuwe look elk seizoen
 • Ze geven aan wanneer het nieuwe seizoen zal beginnen
 • Ze vormen een informele haag
 • Ideaal voor mensen die een informele, sierlijke of over het algemeen goed uitziende haag zoeken

Conclusie

Beukenhaag planten zijn net zo goed, of zelfs beter dan altijdgroene planten. Het is zelfs zo dat sommige mensen een bladverliezende haag verkiezen boven een altijdgroene haag vanwege de vele voordelen die ze bieden. Ten eerste, zorgen ze voor een natuurlijke en informele haag of scherm tussen twee verschillende gebieden. Als u niet zoveel geld aan een haagplant wilt uitgeven, is een Beukenhaag plant de perfecte keuze, omdat deze over het algemeen niet duur zijn. Als u ziet dat uw Beukenhaag zijn bladeren verliest, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit is een indicatie dat de lente eraan zal komen. Bovendien zijn het ook onderhoudsarme planten.

* Let op: wortelgoed-planten zijn uitgesloten van de aangroeigarantie en het herroepingsrecht.