Ligustrum Vulgare Lodense (kleine liguster)
De mooie Ligustrum Vulgare Lodense*, oftewel de kleine liguster, is zoals de naam zegt: de kleinste ligustersoort. Hij groeit ongeveer 25-35 cm per jaar en is geschikt voor hoe kan het ook anders: lage hagen tot ongeveer 2 meter hoog. De kleine liguster heeft smalle, langwerpige, spitse bladeren. De plant is sterk en winterhard. Net als de meeste andere ligustersoorten is hij semi-wintergroen. Bij strenge vorst is er dus kans dat de bladeren afvallen voordat er nieuwe komen in de lente.
Ligustrum Vulgare Lodense (liguster Lodense)
De kleine liguster is makkelijk in onderhoud. De standplek maakt voor hem niets uit. En snoeien kunt u hem ook goed, zelfs rigoureus. In het voorjaar krijgt de plant bloemetjes die een lekkere geur verspreiden. Hierna krijgt hij zwarte besjes. Bij regelmatige snoei zullen er geen bloemetjes en besjes verschijnen. De haag wordt dan wel mooi strak, maar vogels, vlinders en bijen zullen dan aan uw tuin of haag voorbij gaan.
Ligusters groeien overal ter wereld.
Waarom kiezen voor een Ligustrum Vulgare Lodense?
- De kleine liguster is een mooie plant.
- Hij is sterk en winterhard.
- De liguster Lodense is semi-wintergroen. Het kan dus zijn dat hij bij strenge vorst zijn blad laat vallen. Maar bij niet al te strenge winters blijft hij 365 dagen groen.
- Hij is niet veeleisend wat zijn standplaats betreft.
- De bloemetjes trekken bijen en vlinders aan.
- De zwarte besjes zijn geliefd bij vogels.
- Snoeien is makkelijk, het kan zelfs tot op het kale hout.
Wanneer is de beste tijd om een ligusterhaag te planten?
Alhoewel u het hele jaar door de Ligustrum Vulgare Lodense kunt planten, is de winter hiervoor de beste periode. Let op: het mag op dat moment niet vriezen.
Hoe plant u een kleine liguster?
- Zorg dat u al het onkruid weghaalt op de plek waar u de haag gaat neerzetten. De wortels kunnen zo optimaal de voedingsstoffen gebruiken die ze in de grond vinden.
- Graaf een sleuf van ongeveer 35 cm breed en 50 cm diep. Voor een rechte haag kunt u het beste een touw spannen.
- Woel de grond in de sleuf om en mix deze met een bodemverbeteraar.
- Leg of zet de planten langs de sleuf op de juiste plek. Bent u tevreden over de verdeling? Zet dan de haagplanten rechtop in het midden van de sleuf.
- Vul de sleuf met aarde. De wortels dienen helemaal bedekt te zijn, want direct zonlicht is schadelijk voor de wortels.
- Druk de aarde aan, zodat de haag stevig staat.
- Voorzie de planten van genoeg water. Het is van belang dit de komende tijd te doen, totdat de kleine ligusterhaag is aangeslagen.
Tips
De Liguster Lodense groeit in principe overal, maar niet zo goed in de schaduw. De haagplanten staan graag in vochtige grond, maar het moet niet te lang kletsnat zijn. Bedek de wortels goed met aarde, omdat ze niet goed tegen direct zonlicht kunnen.
Houd er bij deze plant rekening mee dat er een uitvalpercentage van 10 procent is. We raden daarom aan om 10 procent extra planten te bestellen en deze overige planten in een ongebruikt hoekje van uw tuin te plaatsen. Ze zullen dan net zo hard met de rest van de planten meegroeien en zo heeft u bij uitval altijd genoeg reserve planten. Bij uitval vervangt u de kapotte plant door een van de reserve planten. Doordat deze in dezelfde groeifase zitten als de rest van uw haag, zal het niet opvallen dat er een plant vervangen is.
Plaatsing
De kleine liguster wordt maar ongeveer 2 meter hoog. Geef de planten genoeg ruimte om te groeien. Zet ze dus niet te dicht op elkaar. U heeft er per strekkende meter 4 of 5 nodig. De Liguster Lodense groeit zo’n 25-35 cm per jaar.
Advies & Verzorging
- Geef de kleine liguster voldoende water, maar niet te veel.
- Snoeien doet u tussen mei en september. Vindt u een strakke haag mooi, snoei hem dan jaarlijks minimaal twee keer. In dat geval verschijnen er geen bloemetjes en bessen.
- Snoei met een scherpe heggenschaar.
- Snoei met bewolkt weer. Zeker niet in de zon, want dan kan het blad verbranden.
- Snoeien na eind september is een no-go. Laat de plant nog even herstellen voordat de winter aanbreekt.
- Bemesten is belangrijk. Doe dit twee keer per jaar. Waarom? De plant groeit beter, de wortels gaan niet in de rest van de tuin op zoek naar voedingsstoffen en u voorkomt ziekten. Er is speciale hagenmest, maar compost of tuinturf zijn ook goed te gebruiken.
Bekende aandoeningen van de kleine liguster
De Liguster Lodense is een sterke plant en toch kan het voorkomen dat hij ziek wordt. U verkleint die kans aanzienlijk, als u: goede kwaliteit planten koopt, hem goed verzorgt en twee keer per jaar mest geeft. Hier treft u een aantal ziekten en plagen aan die kunnen voorkomen. Is uw liguster ziek of twijfelt u? Win dan advies bij ons in.
- Groene appelwants – het blad aan de bovenkant van de liguster wordt rafelig en er ontstaan gaten.
- Larven (rupsen) van de ligusterpijlstaart – verspreid over de hele plant komen gaten in de bladeren.
- Kleine wintervlinder – groene rupsen vreten de groeipunten van het jonge blad aan.
- Penseelkever – deze kever vreet de zachte delen van de bloemetjes aan.
- Verticillium – de liguster verwelkt. Dit komt door een bodemschimmel die de sapstroom in de wortels verstoort.
- Bladvlekkenziekte (Cercospora) – op de bladeren ontstaan bruine en zwarte vlekken. Op den duur vallen ze af.
Voor- en nadelen van de Ligustrum Vulgare Lodense
Voordelen
- De kleine liguster is mooi en sierlijk.
- De plant is winterhard.
- Hij is semi-wintergroen. In strenge winters verliest hij al blad, voordat in de lente nieuwe bladeren verschijnen. Bij milde winters blijft hij de hele winter groen.
- De plant is niet veeleisend wat de standplek aangaat.
- De haagplant laat zich goed snoeien.
- De liguster Lodense is sterk. Als u hem goed verzorgt, heeft hij minder kans op ziekten of plagen.
Nadelen
- In strengere winters kan hij bladeren verliezen. Maar in het voorjaar komen er weer nieuwe.
- De plant staat niet graag lang in kletsnatte aarde.
- De bessen, bladeren en bloemen zijn giftig. Hou hier rekening mee als u kleine kinderen en/of huisdieren heeft.
- Sommigen vinden de Ligustrum Vulgare Lodense oubollig.
Conclusie
Wilt u een mooie, lage haag in uw tuin creëren? Denk dan aan de Ligustrum Vulgare Lodense. De kleine liguster is uitermate geschikt voor een lage haag doordat hij maar 25-35 cm groeit per jaar. Hij is bovendien sterk, winterhard en niet veeleisend. Perfect dus voor in uw tuin.
Bestel meteen. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op.
* Let op: wortelgoed-planten zijn uitgesloten van de aangroeigarantie en het herroepingsrecht.