Corona update: Wij leveren zoals u van ons gewend bent. Onze transporteur levert de planten zonder persoonlijk contact.

Blog

Zoek de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag

11-01-2021

Haagbeuk. Beukenhaag. Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Niet een beetje vaak, maar ontzettend vaak. Als ware het een en dezelfde plant. En het is natuurlijk ook niet onlogisch dat het gebeurt: ze lijken op elkaar. Maar echt dezelfde plant? Nee, niets is minder waar. Ze hebben iets van elkaar weg dat zeker, maar ze zijn zelfs geen familie. De haagbeuk, oftewel met de mooie Latijnse naam Carpinus Betulus, komt uit de berkenfamilie. De beukenhaag (Fagus Sylvatica of Groene Beuk) daarentegen is echt afkomstig van de beukenclan. En ja, zelfs de woorden lijken op elkaar: berken en beuken, maar het is een heel andere familie. De beukenhaag noemen ze ook wel de Europese beuk. Nou, hier hadden we meteen het eerste verschil te pakken: de familie waarvan de haagplanten afstammen.

In de winter: bladhoudend geeft meer privacy; bladverlies is dus weinig privacy

De ene plant is bladhoudend in de winter, de andere is zo kaal als wat in de koudere maanden. Men noemt dit wel het grootste verschil tussen beide planten. De haagbeuk verliest dus zijn bladeren in het najaar. De beukenhaag houdt gewoon zijn bruine bladeren vast. Dit is wel zo prettig als je op je privacy gesteld bent. Een bijkomend voordeel van de beukenhaag, naast het bladerdek van 365 dagen, is dat de planten ook nog eens veel wind tegenhouden. Een haagbeuk heeft het voordeel dus niet van het jaar rond vol in de bladeren zitten, maar zorgt wel in de lente eerder voor een dichte begroeiing. Hij vormt namelijk sneller blad dan de beukenhaag.

De structuur en kleur van het blad verschillen

De haagbeuk, de Carpinus Betulus dus, heeft ruwe bladeren met diepe nerven. Het blad is ook wat puntig van vorm. En is mooi groen. In het najaar verkleuren deze groene bladeren geel. Voordat je het weet, liggen ze op de grond. Er hoeft maar een keer nachtvorst te komen en weg zijn ze. Jammer, maar helaas. In de winter een nadeel, is weer een voordeel in de lente. Want dan heeft de haagbeuk sneller dan de beukenhaag (Fagus Sylvatica of Groene Beuk) nieuwe, groene bladeren. Dat is natuurlijk genieten als je zelf ook weer wat meer naar buiten gaat.

Het blad van de beukenhaag glanst mooi en is veel gladder dan het blad van zijn kompaan, de haagbeuk. Hou je van rood? Dan kun je ook kiezen voor de rode variant van de beukenhaag. En wat denk je van een combinatie van rode en groene planten? Dat wordt een prachtig gezicht. De bladeren van de beukenhaag worden eerst geel en daarna meer rood in het najaar. De bladeren blijven dus aan de haagplant hangen. In de lente duurt het daarom wel wat langer dat de haag weer groene bladeren heeft, omdat het nieuwe blad eerst het bruine als het ware weg moet duwen. Dus het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Het planten van de haagbeuk en beukenhaag komt nauw

De Carpinus Betulus, de haagbeuk, zie je veel in gebieden met natte grond, langs een oever of in de kuststreek. De beukenhaag, Fagus Sylvatica of Groene Beuk, is populair in heel het land en zie je in veel tuinen mooi staan te wezen. Dus ook wat het planten betreft zijn er enige verschillen waar je rekening mee moet houden. De haagbeuk stelt in vergelijking met de beukenhaag wat minder eisen aan de grond waar hij komt te staan. Een vochtige plek is prima en zelfs in kleigrond doet hij het goed. Dit laatste moet je niet proberen bij een beukenhaag. Die groeit het liefst op een niet te natte zandgrond. Maar let op: hij houdt ook niet van te droog. Het moet er een beetje tussenin zitten. Niet te nat, niet te droog. De beukenhaag kun je blij maken met wat compost waarin de schimmel mycorrhiza is verwerkt. De compost meng je door de tuinaarde. Je zult zien - als je dit zo doet - dat je planten het heel goed gaan doen.

Het snoeien van beide hagen

‘Och snoeien kan toch niet zo lastig zijn. Gewoon een of twee keer per jaar flink terugsnoeien. That’s it.’ Nou, dat is toch een precies klusje. En ook hierin verschillen de beide haagplanten weer. Als je een haagbeuk in de grond hebt gezet, is het echt heel erg van belang dat je de plant eerst laat groeien. Zelfs helemaal totdat hij de hoogte heeft bereikt die jij voor ogen hebt. Daarna pas kun je de haagbeuk snoeien.

Bij de beukenhaag is het daarentegen helemaal anders. Die moet je juist snoeien vanaf dat hij klein is. Regelmatig toppen is heel belangrijk. Zodat de haag aan de onderkant goed vertakt en mooi dicht gaat groeien. En wat velen niet weten: het toppen is nog ergens anders goed voor, je hebt namelijk veel meer kans als je de haag met regelmaat topt dat hij aanslaat.

Andere bijzonderheid en verschil

In de laatste weken van de lente verschijnen aan de haagbeuk, ook wel Europese Haagbeuk genoemd, katjes die later uitgroeien tot klein ‘fruit’. Vogels zijn er dol op. Dus heb je graag wat leven in de tuin, dan is een haagbeuk een goede keuze. Wat trouwens niet wil zeggen dat je in een beukenhaag nooit vogels zult zien. Integendeel. De gevleugelde vrienden kunnen zich daar 365 dagen in verschuilen. Er zijn altijd bladeren om je achter te verstoppen. Dat is weer een groot voordeel van de Fagus Sylvatica, de beukenhaag.

Heb je interesse? Behoefte aan meer informatie? Wil je een vraag stellen?

Bij Haagplanten Heijnen kun je beide haagplanten kopen. De haagbeuk en de beukenhaag hebben allebei hun kwaliteiten, eigenschappen en charme. Het is aan jou welke jij verkiest. Kijk eens rustig op onze website. Daar vind je nog meer informatie over deze haagplanten. Heb je daarna nog vragen? Laat het ons weten. Onze klantenservice staat je in jouw taal te woord. Neem contact met ons op via 02 781 04 20 of info@haagplanten-heijnen.be.

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen