Corona update: Wij leveren zoals u van ons gewend bent. Onze transporteur levert de planten zonder persoonlijk contact.

Blog

10 tips voor het aanplanten van hagen

26-11-2020

Het najaar – waar we nu dus vol in zitten – is dé perfecte periode om haagplanten in de grond te zetten. De planten zijn dan in rust, zoals dat zo mooi heet. Natuurlijk is het niet alleen nu mogelijk om ze te planten, het kan al vanaf september tot en met mei. Alleen nu is de temperatuur aan het zakken en over het algemeen regent het nu wat meer, zodat je niet heel veel hoeft te sproeien. Mocht het vriezen dan kun je uiteraard geen planten in de grond zetten. Je komt sowieso niet de grond in of niet goed, maar het is ook voor de wortels geen goed idee, omdat ze zich niet of nauwelijks kunnen vestigen in de grond. Dus ben je van plan een nieuwe haag te planten? Dan is dit het uitgelezen moment om het te doen. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Het is wel verstandig om een aantal zaken goed voor te bereiden. En achteraf de haagplanten ook goed nat te houden. Dat spreekt natuurlijk voor zich.

We geven je hier een 10-tal tips in volgorde van de werkzaamheden. Hou je dit precies zo aan, dan zul je de komende jaren heel erg kunnen genieten van de prachtige haag.

  1. Zorg dat de plek waar je de haag wilt neerzetten helemaal gras- en onkruidvrij is. Waarom? Het werkt fijner, het staat sowieso mooier en daarbij hebben de wortels van de nieuwe haagplanten alle voedingsstoffen uit de grond nodig. Hij kan het niet gebruiken dat hij moet concurreren met onkruid in diezelfde regio. Heb je veel last van onkruid? Dan kun je misschien overwegen om mulch (grof gehakt plantaardig materiaal zoals takken en schors) toe te dienen aan de grond. Dit houdt de groei van onkruid tegen.
  2. Graaf een sleuf die ongeveer twee keer zo breed is als de plant zelf. Zorg er ook voor dat de sleuf een of twee centimeter dieper is dan de kluit. Tip: span een touw tussen twee stokjes langs de plek waar je de sleuf gaat graven. Zo krijgt je dadelijk een mooie, strakke haag.
  3. Maak de grond goed los en meng ongeveer drie centimeter potgrond met de aarde vanuit je tuin. De aarde wordt hierdoor wat luchtiger. Dit helpt de wortels enorm om zich goed en snel te kunnen vestigen.
  4. Zet of leg de haagplanten langs de sleuf, precies daar waar je ze wilt planten. Zo kun je nog eenvoudig wat corrigeren als dat nodig is. Ons advies is: hou ongeveer twee tot drie haagplanten per strekkende meter aan. Natuurlijk mag je ze ook dichter bij elkaar of verder uit elkaar planten. Dat mag je zelf beslissen.
  5. Tevreden over de verdeling? Zet dan de planten rechtop en precies in het midden van de sleuf. Dit is echt belangrijk. Anders groeit je haag scheef. Dat is geen gezicht. En nee – geloof ons – met snoeien is dit niet op te lossen. Je blijft dat zien. Zonde.

  6. Let er op dat je de kluit ongeveer twee centimeter onder de oppervlakte plaatst. Waarom is dat? Veel mensen denken: ik zet de plant lekker diep in de grond. Maar dat is juist ongunstig. Je kunt de haagplant beter te hoog planten dan te diep. Wortels groeien namelijk heel makkelijk naar beneden, maar naar boven gaat dat een stuk moeizamer. Daarbij komt nog dat in het voorjaar de grond net onder de oppervlakte warmer is dan daaronder, zodat de wortel kan gaan kiemen. Dit is niet goed voor de plant. Zet de haagplant daarom even diep als hij bij de kwekerij stond. Als je twijfelt, plant ‘m dan zo hoog mogelijk.
  7. Vul de sleuf daarna met een mix van compost en aarde uit je tuin. Heb je kleigrond in de tuin? Vul dan de sleuf helemaal met potgrond of compost. Zodat de grond zo luchtig mogelijk wordt.
  8. Druk de aarde goed aan, zodat de haagplanten stevig staan. Maar let op: druk de aarde ook niet té stevig aan, want de wortels houden van een luchtige omgeving. Waarin ze zich goed kunnen vestigen. Als de grond heel vast is, lukt dat niet zo makkelijk.
  9. Geef de planten voldoende water na het planten, zodat deze zich snel en goed kunnen vestigen. Is de grond al behoorlijk nat of regent het in die periode veel nadat je de planten hebt gepoot, dan hoef je natuurlijk niet veel water meer te geven. Schat dit zelf een beetje in.
  10. Wat het makkelijker maakt bij het water geven is een dijk van zand te neer te leggen om de haag heen. Het zorgt ervoor dat het water zo makkelijker op de juiste plek terechtkomt; bij de wortels dus. Zo zorg je ervoor dat de planten goed kunnen groeien.

Na gedane arbeid is het goed rusten én nog belangrijker: heerlijk genieten van je mooie, strakke haag. Natuurlijk duurt het nog even voordat hij echt op hoogte is en de buren of de straat onzichtbaar zijn, maar dat gaat sneller dan je denkt.

Wat we je wel nog willen meegeven is het volgende. Onze haagplanten worden vrijwel altijd geleverd met kluit gewikkeld in een jute zak. Het spreekt voor zich dat je voorzichtig moet zijn met de plant en zéker met de wortels, zodat deze niet beschadigen. De jute zak hoef je niet te verwijderen. Die zal vanzelf wegrotten in de grond. Handig, hè?!

De tips hierboven zijn algemene tips voor het planten van hagen. Bij elke bestelling krijg je specifiek advies over het aanplanten van de door jou bestelde haag. Ook de afstand tussen de planten is niet voor alle hagen precies hetzelfde en hier zullen we je dus bij de bestelling uitleg over geven. We zorgen er samen met jou voor dat je optimaal kunt genieten van je haag.

Wil je nu meteen meer informatie over de aanplant? Of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op via info@haagplantenheijnen.be

Terug naar het overzicht

Vragen over de zorg voor de plant


Vragen over het transporteren van planten


Vragen over prijzen


Vragen over de betaling


Vragen over onze kwekerij


Vragen over de levering van de planten


Overige vragen